Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
Velux Club

Sisteme inovatoare pentru inverzirea oraselor

Articol postat de: Ecostratos Data: 2024-06-25

Sisteme inovatoare pentru inverzirea oraselor

Secolul XXI a adus schimbari majore in urbanizare; aglomeratia si efectele negative aparute odata cu restrangerea habitatelor naturale se pot resimti in mod inevitabil, insa putem contribui la atenuarea acestor efecte construind orase sustenabile.

Suntem cu totii responsabili sa protejam mediul inconjurator si sa luam masuri pentru a reduce efectele negative ale urbanizarii si ale schimbarilor climatice.

Ecostratos are o misiune indrazneata: sa transforme mediul urban intr-un loc mai viu si mai verde, prin furnizarea de solutii inovatoare pentru acoperisuri, gradini suspendate, pereti si fatade verzi, care sa imbunatateasca calitatea vietii in orase si sa promoveze o abordare durabila a dezvoltarii urbane.

De aceea, Ecostratos va ofera o solutie practica si estetica prin sistemele de acoperisuri verzi. Acestea nu numai ca imbunatatesc aspectul estetic al cladirilor, dar ofera si beneficii pentru mediu si sanatatea noastra. Prin instalarea unui acoperis verde, contribuim la reducerea poluarii aerului si apei, la combaterea incalzirii globale si la imbunatatirea calitatii vietii in orasele aglomerate. Acoperisurile verzi, cunoscute si sub numele de acoperisuri cu vegetatie sau acoperisuri ecologice, reprezinta o solutie inovatoare si durabila pentru constructii, cu beneficii multiple si importante pentru mediu si pentru economia de energie.

Sistemul de acoperis verde tip biosolar

acoperis verde biosolar

Un sistem biosolar pe acoperis verde combina beneficiile acoperisului verde cu cele ale sistemelor solare fotovoltaice pentru a maximiza eficienta energetica si a spori impactul ecologic pozitiv. Intr-un sistem biosolar pe acoperis verde, panourile solare fotovoltaice sunt instalate deasupra stratului de substrat si vegetatie al acoperisului verde, fiind mai inaltate fata de sistemele solare obisnuite. Plantele de pe acoperisul verde ajuta la racirea mediului ambiant al panourilor solare fotovoltaice prin efectul de umbrire si, implicit, de racire pe care-l au asupra acoperisului, reducand astfel temperatura panourilor solare, creste eficienta acestora.

Datorita panourilor inaltate este usurata intretinerea acoperisului si se creeaza microclimate specifice cu temperaturi si umiditati variabile in zonele umbrite de panouri, care favorizeaza o gama variata de specii de plante si insecte.

Sistemele biosolare pe acoperisul verde sunt proiectate pentru a oferi avantaje multiple: generarea de energie regenerabila, reducerea emisiilor de dioxid de carbon si imbunatatirea calitatii aerului si a biodiversitatii in zonele urbane.

• Modulele inaltate permit patrunderea luminii si asigura vegetatiei un strat hidratat.

• Nu deterioreaza hidroizolatia, se instaleaza fara strapungerea acesteia, cu balastul substratului si vegetatiei.

Acoperisul verde - tipuri principale

In functie de structura, caracteristici si beneficii specifice, exista mai multe tipuri de sisteme pentru acoperisuri verzi. In general, factorii care determina alegerea tipului de sistem ce functioneaza cel mai bine pentru o cladire sunt arhitectura cladirii, factorii climatici si obiectivele tehnico-economice.

acoperis verde

Extensiv
Acest tip de acoperis verde este cel mai usor si mai accesibil. In general, este format din substrat subtire si plante rezistente, cum ar fi ierburi si muschi. Necesita mai putina intretinere si poate fi instalat pe majoritatea cladirilor.

Semi-intensiv
Poate sa includa o varietate mai mare de plante; este mai versatil fata de acoperisul verde extensiv, deoarece ofera o gama larga de optiuni de design, cu o varietate mai larga de plante si o mai buna capacitate de retinere a apei, dar necesita mai multa ingrijire.

Intensiv
Este sistemul cel mai complex, deoarece este compus din plante mai mari, cum ar fi arbusti si arbori, precum si ierburi si flori. Necesita o structura de suport puternica si grosimea substratului mai mare, atingand chiar 1,5 m grosime.

Acoperisul verde intensiv

Acoperisul verde intensiv

Cu peste 30 de ani de experienta de management in acest domeniu si o echipa pasionata, facem fata oricarei provocari peisagistice prin oferirea de produse si sisteme de inalta calitate. Suntem gata sa construim impreuna cu partenerii nostri un viitor mai curat, mai sanatos si mai durabil. Punem la dispozitie o gama completa de produse si servicii pentru a transforma acoperisurile, terasele si peretii cladirilor in spatii verzi durabile si functionale; ne angajam sa ne sprijinim partenerii cu produsele noastre ecologice si de calitate superioara. Oferim o varietate mare de plante din genul Sedum, plante perene, arbusti si arbori, precum si toate elemente necesare (inclusiv substraturi de plantare, drenaj, protectie, filtrare), pentru a crea un acoperis verde spectaculos.

Rulourile de Sedum

rulou-sedum

Rulourile de Sedum ofera o varietate mare de culori si forme, deoarece contin plante cu frunze de dimensiuni variate. 

Pentru a avea garantia unui acoperis verde impresionant si plin de viata, folosim rulourile de Sedum crescute in plantatiile proprii de la Arad, care ofera o plapuma de vegetatie compacta, imediat dupa instalare, cu frunze colorate pe tot parcursul anului, o mare capacitate de retentie a apei si rezistenta la seceta.

covor-sedum

Covorul obtinut din rulouri de Sedum este usor de instalat si de intretinut; necesita mentenanta minima, de 1-2 ori pe an; e alegerea perfecta pentru orice acoperis verde extensiv.

Linii de tramvai inverzite cu rulouri de sedum

Utilizarea Sedumului la inverzirea liniilor de tramvai aduce beneficii importante pentru comunitate. In primul rand, imbunatateste calitatea aerului, prin captarea particulelor de praf si a poluantilor din aer.

De asemenea, Sedumul ajuta la reducerea nivelului de zgomot, oferind un mediu mai linistit si placut pentru locuitori. In plus, contribuie la imbunatatirea aspectului urban, prin aducerea unui element de natura in oras. Aspectul verde al liniilor de tramvai creeaza un mediu mai placut si mai estetic pentru oameni. Acest lucru are un impact pozitiv asupra starii de bine a locuitorilor si poate contribui la imbunatatirea calitatii vietii in oras.

Sedumul absoarbe CO2 si particule, stocand in medie 1,23 kg CO2 pe metru patrat pe an. Acest lucru inseamna ca 813 m2 de cale ferata/linie de tramvai inverzita cu Sedum absoarbe o tona de CO2 pe an. O tona de CO2 este echivalenta cu poluarea cauzata de conducerea unui automobil pe benzina pe o distanta de aproape 10.000 km.

Arad este primul oras din tara unde s-a realizat un spatiu verde semnificativ datorita inverzirii liniilor de tramvai, instalarea fiind realizata in vara si toamna anului 2023.

Proiectul de succes este considerat pionier in Romania si este de asteptat ca si alte orase sa se alature initiativei in viitorul apropiat. Amenajarea s-a realizat fara sisteme de irigatii, pe Bulevardul Revolutiei si Calea Aurel Vlaicu, pe o lungime de 5,5 km, realizandu-se astfel ecologizarea zonei si a coridorului format din liniile de tramvai existente, pe o suprafata de 3 ha.

Inverzirea liniilor de tramvai s-a realizat prin amenajarea cu rulouri de Sedum intre sinele de tramvai si in exteriorul acestora, pe toata lungimea amplasamentului. 

inverzirea-sinelor-tramvai-arad

Traseele de tramvai inverzite influenteaza pozitiv perceptia vizuala a peisajului urban, spatiul verde creat prin inverzirea liniilor creeaza legatura intre mediul construit, om si natura, ofera un climat mai sanatos si contribuie la bunastarea locuitorilor.

Trendul de inverzire a liniilor de tramvai cu Sedum este o solutie inteligenta, sustenabila si estetica, ce poate aduce beneficii semnificative pentru mediul urban si comunitatea locala.

Rulourile de biogazon

Un acoperis verde cu rulouri de biogazon ofera un aspect estetic placut si natural, aducand frumusete peisajului urban.
O modalitate simpla de a obtine o pajiste spectaculoasa este plantarea de rulouri de biogazon, care formeaza o suprafata verde compacta instantanee. Prin instalarea rapida a unui gazon bine dezvoltat se obtine o suprafata compacta foarte repede, eliminandu-se timpul de asteptare si costurile de intretinere pentru 5-7 luni de zile (inerente in cazul insamantarii).

rulouri-biogazon

Biogazonul este crescut si intretinut folosind practici prietenoase cu mediul; pentru cresterea plantelor se utilizeaza doar seminte de gazon rezistente la seceta si nu se folosesc pesticide si ierbicide chimice; buruienile se elimina prin tundere repetata si operatiuni de extragere manuala. Este caracterizat prin rezistenta la temperaturi ridicate si perioade secetoase, are o putere mare de inradacinare si necesita mai putina intretinere. Rezultatul este un gazon viu colorat, sanatos si rezistent in orice conditii climatice.

Peretii si fatadele verzi

Fatadele si peretii verzi reprezinta o inovatie arhitecturala impresionanta, ce aduce un aer proaspat si un verde natural in mediul urban. Acestea sunt create prin plantarea sau instalarea de vegetatie cu diferite specii de plante perene pe suprafetele verticale ale cladirilor. Vegetatia este plantata intr-un mediu de crestere format din sol sau substrat special. Pot fi amplasate pe cladiri comerciale, industriale, rezidentiale sau spatii publice.

Exista multe solutii diferite de inverzire verticala si nenumarate specii de plante care pot fi utilizate in functie de obiectivele specifice ale proiectelor, avand in vedere umbrirea, estetica, temperatura sau umiditatea.

La alegerea sistemului potrivit se tine cont de specificatiile locului in care sunt montate; in general, factori precum costurile, intretinerea si structura de baza determina alegerea sistemului si a plantelor utilizate.

Sistemele de pereti si fatade verzi pot fi realizate in diferite moduri: cu plante cataratoare (ce au sau nu suport de sustinere), cu ajutorul unor panouri precultivate sau prin construirea peretilor individuali cu substrat special pentru inradacinare si crestere.

Sistemul de panouri pentru gradini verticale

Sistemul modular de tip panouri „Flower&Wall” este ultima generatie in domeniul ecologizarii cladirilor, o metoda inovatoare, sustenabila, cu care orice suprafata gri se poate transforma cu usurinta intr-o oaza verde.

sistem-panou-gradini-verticale

Plantele sunt asezate intr-un substrat special conceput pentru cresterea verticala; datorita sistemului profesional de irigare si mediului de crestere, plantele primesc toti nutrientii si hidratarea necesara pentru o dezvoltare sanatoasa, astfel incat vegetatia sa aiba un aspect vibrant si multicolor.

Sistemul este caracterizat printr-o greutate redusa; ofera o solutie versatila pentru inverzire, cu multiple posibilitati de utilizare pentru aproape toate tipurile de pereti. Se poate monta atat pe cladiri existente, renovate, cat si pe cladiri noi; se poate instala in orice forme si dimensiuni dorite, chiar si pe suprafete cu linii curbate, ondulate. Profilele sunt rezistente la coroziune si pot fi instalate atat pe orizontala, cat si pe verticala, in functie de formatul si dispunerea peretelui de sustinere.

Pentru mai multe informatii, va invitam sa vizitati site-ul companiei https://ecostratos.ro/

 

Tags: ecostratos, acoperisuri verzi, biodiversitate, biosolar, case, fatade verzi, orase verzi, pereti verzi, pereti vii, polenizatori, rulouri, tramvai, urban

Vizionari 261

Alte stiri ale companiei Ecostratos

GaLaBau, cea mai mare expozitie dedicata spatiilor verzi si urbane
Prin integrarea fatadelor verzi putem transforma orasele noastre in medii ecologice care sa combata in mod activ schimbarile climatice
Sisteme si solutii complete pentru acoperisuri verzi
Vegetatia din orase ajuta la reducerea temperaturilor prin evapotranspiratie, umbrire si absorbtie mai mica a caldurii si, astfel, poate contribui la scaderea mortalitatii cauzate de caldura
Prin intermediul unei arhitecturi verzi inteligente si inovatoare, putem face pasi importanti pentru a reintegra natura in viata de zi cu zi a oamenilor
Intr-o perioada in care accesul la natura este tot mai limitat, mai ales in orase, importanta zonelor verzi este tot mai evidenta.
Intr-o era a schimbarilor climatice, fiecare suprafata care ofera un habitat pentru plante si animale este importanta.

Alte stiri din “ACTUALITATE”

Prin integrarea fatadelor verzi putem transforma orasele noastre in medii ecologice care sa combata in mod activ schimbarile climatice
Sisteme si solutii complete pentru acoperisuri verzi
Vegetatia din orase ajuta la reducerea temperaturilor prin evapotranspiratie, umbrire si absorbtie mai mica a caldurii si, astfel, poate contribui la scaderea mortalitatii cauzate de caldura
Prin intermediul unei arhitecturi verzi inteligente si inovatoare, putem face pasi importanti pentru a reintegra natura in viata de zi cu zi a oamenilor