Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
Velux Club

Combaterea temperaturilor caniculare extreme prin crearea de Natura Urbana

Articol postat de: Ecostratos Data: 2024-06-25

Combaterea temperaturilor caniculare extreme prin crearea de Natura Urbana


Pe masura ce orasele devin mai fierbinti, nevoia de spatii verzi creste

In viziunea companiei Ecostratos, orasele sunt vibrante si ecologice, cladirile sunt verzi si infloresc iar aerul este proaspat. Suntem dedicati sa transformam acest vis in realitate, inverzind 6.000 de cladiri in urmatorul deceniu si revitalizand peisajul urban. Cu o experienta de peste 30 de ani in domeniu, Ecostratos ofera solutii pentru acoperisuri verzi, gradini suspendate, fatade si pereti verzi. Responsabilitatea sociala si sustenabilitatea sunt in centrul valorilor noastre, iar misiunea noastra este de a crea un impact pozitiv asupra planetei si a calitatii vietii in orase.

Oferta Ecostratos cuprinde o gama completa de produse si servicii, o mare varietate de plante si toate componentele necesare pentru a transforma acoperisurile si terasele in spatii verzi functionale si durabile.

Criza climatica intensifica valurile de caldura, facandu-le mai lungi si mai frecvente.

In cadrul unei sedinte a UN (United Nations – Organizatia Natiunilor Unite), secretarul general António GUTERRES a subliniat necesitatea unei actiuni globale privind emisiile de gaze cu efect de sera, a adaptarii la schimbarile climatice si a finantarii pentru clima. El a avertizat ca „era incalzirii globale s-a incheiat” si ca „a sosit era fierberii globale”. Desi schimbarile climatice sunt evidente, „inca putem opri ce este mai rau”, a spus el. „Dar, pentru a face acest lucru, trebuie sa transformam un an de arsita intr-un an de ambitie arzatoare”.

„Necesitatea de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera este mai urgenta ca niciodata. Actiunea climatica nu este un lux ci o necesitate.”

Daca nu se reduce rapid consumul de combustibili fosili, valurile de caldura se vor intensifica, urmand sa apara la fiecare 2-5 ani intr-o lume cu 2°C mai calda.

Caldura letala este mai putin recunoscuta; in Spania, insa, s-au inregistrat 4.600 de decese doar in 2022, din cauza temperaturilor ce au depasit 40°C. Fara reducerea emisiilor, 90.000 de europeni ar putea muri anual din cauza caldurii. Numarul deceselor cauzate de caldura a crescut in SUA, Mexic, Spania, Italia, Grecia, Cipru, Algeria si China; la fel si spitalizarile. Peste 100 de milioane de locuitori din sudul SUA si din Italia si Spania se confrunta cu alerte de caldura, ceea ce are impact asupra cererii de energie electrica si a culturilor precum maslinele si bumbacul. Zonele urbane, unde locuiesc 75% dintre europeni, se confrunta cu amenintari urgente, deoarece infrastructura care absoarbe caldura si spatiul verde limitat creeaza „insule de caldura”. Temperaturile de la suprafata urbana pot fi cu 10-15°C mai ridicate comparativ cu cele din arealele rurale invecinate.

Temperatura globala medie zilnica a aerului de la suprafata 1940 - 2023

temperatura-medie-globala

Temperatura globala medie zilnica a aerului de la suprafata de la 1 ianuarie 1940 pana la 23 iulie 2023, reprezentata ca serie de timp pentru fiecare an. 2023 si 2016 sunt marcate cu linii groase colorate in rosu deschis si rosu inchis. Alti ani sunt reprezentati cu linii subtiri si umbrite in functie de deceniu, de la albastru (anii 1940) la rosu caramiziu (anii 2020). Linia punctata si invelisul gri reprezinta pragul de 1,5°C peste nivelul preindustrial (1850-1900) si imprecizia acestuia. Date: ERA5. Credit: C3S/ ECMWF. Sursa: climate.copernicus.eu

Incalzirea rapida a Europei intensifica valurile de caldura cu risc pentru sanatate, care se vor inrautati in toate regiunile, in special in sud. Intre 2017 si 2021, Europa s-a incalzit cu 2°C peste normele secolului al XIX-lea (C3S, 2022a). Incepand cu anul 2000, o mare parte din continent s-a confruntat cu valuri de caldura intense recurente (AEM, 2022c). Riscurile in crestere includ zile mai calduroase, temperaturi nocturne ridicate si valuri de caldura umeda tot mai mari (AEM, 2021a). Insulele de caldura urbana (>2°C) afecteaza aproape jumatate din spitalele si scolile din orase, expunand persoanele vulnerabile.

Valurile de caldura se afla pe primul loc intre fenomenele meteorologice mortale din Europa. Vulnerabilitatea la caldura extrema va spori morbiditatea si mortalitatea, daca nu se iau masuri. Numarul deceselor cauzate de caldura este in crestere, in special in sudul Europei. Cresterea temperaturilor a dus la o pierdere anuala de 16 ore de munca pe an pentru fiecare lucrator din locurile de munca cu expunere ridicata, in perioada 2016-2019, comparativ cu perioada 1965-1994, sudul continentului fiind cel mai afectat. Atenuarea si adaptarea urgenta la schimbarile climatice sunt imperative pentru sanatatea umana. Amenintarile actuale si viitoare la adresa sanatatii din Europa necesita o intensificare a actiunilor climatice.

Rapoartele studiilor efectuate le ofera autoritatilor locale strategii practice pentru a combate insulele de caldura urbana. Prin crearea de coridoare de vant pentru ventilatie, prin proiectarea de acoperisuri si fatade verzi pentru cladiri, prin utilizarea unor culori mai deschise in constructii, prin crearea numeroaselor spatii verzi si printr-o mai buna utilizare a apei, este posibil sa se reduca temperaturile urbane si sa se imbunatateasca conditiile de viata ale locuitorilor oraselor.

Planurile de actiune impotriva caldurii sunt puse in aplicare din ce in ce mai des si exista dovezi ca acestea conduc la reducerea mortalitatii cauzate de caldura.

In plus, orasele care au o planificare urbana pentru caldura extrema tind sa fie mai racoroase si sa reduca efectul de insula de caldura urbana. Exista o nevoie urgenta de accelerare a punerii in aplicare a planurilor de actiune impotriva caldurii, avand in vedere cresterea vulnerabilitatii determinata de tendintele care se intersecteaza intre schimbarile climatice, imbatranirea populatiei si urbanizare.

Valurile de caldura legate de sanatate sunt calculate pentru lunile iunie, iulie si august

val-caldura

Un val de caldura - sub aspectul sanatatii - este o perioada de cel putin doua zile consecutive in care temperatura maxima aparenta (T appmax) depaseste a 90-a percentila a lui T appmax si temperatura minima (T min) depaseste a 90-a percentila a lui Tmin. Temperatura aparenta este o masura a disconfortului relativ datorat caldurii si umiditatii ridicate combinate. Valurile de caldura legate de sanatate sunt calculate pentru lunile iunie, iulie si august. Sursa: Climate-ADAPT (2022) eea.europa.eu

Politicile europene promoveaza utilizarea solutiilor bazate pe natura si ecologizarea urbana. Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030 incurajeaza readucerea naturii in orase prin crearea unei infrastructuri verzi biodiverse si accesibile. Strategia subliniaza, de asemenea, importanta elaborarii unor planuri de ecologizare urbana in orasele si in localitatile mari (CE, 2020c). Rolul solutiilor bazate pe natura, in ceea ce priveste rezistenta la schimbarile climatice, este recunoscut de strategia UE privind adaptarea la schimbarile climatice (CE, 2021a).

Vegetatia din orase ajuta la reducerea temperaturilor prin evapotranspiratie, umbrire si absorbtie mai mica a caldurii si, astfel, poate contribui la scaderea mortalitatii cauzate de caldura (PASCAL et al., 2021). Parcurile, arborii si acoperisurile verzi apar ca masuri eficiente pentru reducerea temperaturii aerului ambiant si pentru imbunatatirea confortului termic atat in exterior, cat si in interior. UBA (2022) identifica mentinerea arborilor existenti si plantarea de noi arbori, completata de inverzirea acoperisurilor si a fatadelor, printre optiunile de adaptare la caldura potrivite pentru moderarea climatului.

Plantele ajuta la racirea mediului

plantele-racirea-mediului

Plantele ajuta la racirea mediului, ceea ce face ca vegetatia sa fie o modalitate simpla si eficienta de reducere a insulelor de caldura urbana. Sursa: Festus KIPLAGAT, Linkedin

Inverzirea liniilor de tramvai este o solutie eficienta pentru estomparea efectului de insula de caldura urbana, deoarece plantele de tip sedum sau chiar simplul gazon au un efect de racire considerabil si influenteaza in mod pozitiv climatul local. 

In mediul urban, implementarea vegetatiei intre sinele tramvaielor poate reduce temperatura cu pana la 50%, diminuand riscul de deformare a sinelor si eliminand nevoia de inspectii frecvente. Datorita liniilor de tramvai inverzite, orasele pot beneficia de o racire naturala, cu multiple avantaje, precum: imbunatatirea calitatii aerului, crearea unor microclimate mai placute si promovarea spatiilor comunitare, aducand natura mai aproape de mediul urban si sporind bunastarea mentala a locuitorilor.

Pentru a combate cresterea temperaturilor, este esential sa se recurga la solutii bazate pe crearea de natura urbana. Ca, de exemplu, cresterea acoperirii cu arbori in zonele urbane la 30% [5] – masura care ar putea preveni aproape 40% din decesele cauzate de caldura (The Lancet).

Masuratorile cu termoscanul arata o diferenta semnificativa de temperatura intre suprafata cu vegetatie si zonele asfaltate

termoscan-sine-tramvai

Diferenta de temperatura intre zonele urbane construite si zonele cu vegetatie verde poate fi semnificativa, mai ales in conditii de vreme extrem de calda – testare cu camera cu termoviziune in zona liniilor de tramvai – Arad, 23.08.2023
Inverzirea urbana ofera o serie de beneficii: reducerea temperaturii, retentia apei pentru a limita inundatiile, filtrarea aerului, reducerea zgomotului si cresterea bunastarii mentale (AEM, 2019a). Impactul sau asupra sanatatii este substantial, putand preveni decesele premature in orasele europene si favorizand sustenabilitatea. (Pereira Barboza et al., 2021)

OMS recomanda 0,5-1 ha de spatiu verde pe o raza de 300 m in jurul locuintelor urbane (WHO Europe, 2017b).

Este esential sa se ia masuri imediate pentru a ne pregati pentru valurile de caldura si pentru a atenua impactul acestora. UE ofera sprijin in acest demers, cu diferite solutii:

• Initiative precum proiectul LIFE@Urban Roofs din Rotterdam planteaza acoperisuri verzi, adaugand 20.000 de metri patrati de infrastructura verde pana in 2024.
• Proiectul LIFE Archiclima din Polonia adapteaza structuri mari, precum aeroporturile si centrele comerciale, cu acoperisuri si pereti verzi pentru a reduce temperaturile.
• Viena sprijina proprietarii de locuinte cu subventii pentru fatade si acoperisuri verzi, incurajand integrarea vegetatiei.

Linii de tramvai inverzite cu covoare de sedum – Arad, 2023, Ecostratos

linii-tramvai-verde

Antwerp aplica reglementari privind acoperisurile verzi, in timp ce Stuttgart acorda prioritate spatiilor verzi urbane pentru reducerea temperaturii. Masurile de adaptare implementate in Stuttgart includ acoperisuri verzi, umbrirea fatadelor cu ajutorul arborilor stradali, inverzirea liniilor de tramvai sau amenajarea de fantani si alte elemente de apa.

Finantarea Adaptarea la schimbarile climatice in institutiile sociale a ministerului federal german protejeaza populatiile vulnerabile prin promovarea acoperisurilor verzi si a altor modificari structurale.
Instalatiile de tratare a deseurilor din Oslo integreaza acoperisuri verzi cu panouri solare pentru reglarea caldurii, absorbtia apei de ploaie si captarea prafului.

Aceste actiuni exemplifica angajamentul UE de a aborda provocarile legate de caldura cu ajutorul unor solutii bazate pe natura si al infrastructurii verzi. Gradul de gravitate a impactului actual si preconizat al climei asupra sanatatii in Europa necesita o intensificare a actiunilor atat in ceea ce priveste atenuarea schimbarilor climatice, cat si adaptarea la acestea.

Suntem o echipa experimentata, dedicata si pasionata, angajata sa isi sprijine partenerii in realizarea unor proiecte de succes, folosind produse ecologice si de inalta calitate.

Pentru mai multe informatii, va invitam sa vizitati site-ul companiei https://ecostratos.ro/

 

Tags: ecostratos, incalzirea globala, canicula, natura urbana, acoperisuri verzi, gradini suspendate, fatade, pereti verzi, biodiversitate, biosolar, case, orase verzi, polenizatori, rulouri, tramvai, urban

Vizionari 315

Alte stiri ale companiei Ecostratos

GaLaBau, cea mai mare expozitie dedicata spatiilor verzi si urbane
Prin integrarea fatadelor verzi putem transforma orasele noastre in medii ecologice care sa combata in mod activ schimbarile climatice
Sisteme si solutii complete pentru acoperisuri verzi
Acoperisuri verzi, gradini suspendate, pereti si fatade verzi, care imbunatatesc calitatea vietii in orase si sa promoveaza o dezvoltare durabila
Prin intermediul unei arhitecturi verzi inteligente si inovatoare, putem face pasi importanti pentru a reintegra natura in viata de zi cu zi a oamenilor
Intr-o perioada in care accesul la natura este tot mai limitat, mai ales in orase, importanta zonelor verzi este tot mai evidenta.
Intr-o era a schimbarilor climatice, fiecare suprafata care ofera un habitat pentru plante si animale este importanta.

Alte stiri din “ACTUALITATE”

Prin integrarea fatadelor verzi putem transforma orasele noastre in medii ecologice care sa combata in mod activ schimbarile climatice
Sisteme si solutii complete pentru acoperisuri verzi
Acoperisuri verzi, gradini suspendate, pereti si fatade verzi, care imbunatatesc calitatea vietii in orase si sa promoveaza o dezvoltare durabila
Prin intermediul unei arhitecturi verzi inteligente si inovatoare, putem face pasi importanti pentru a reintegra natura in viata de zi cu zi a oamenilor