Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
Velux Club

Importanta acoperisurilor verzi in cresterea valorii unei proprietati

Articol postat de: Ecostratos Data: 2024-06-18

Importanta acoperisurilor verzi in cresterea valorii unei proprietati

Toti am experimentat placerea unei plimbari in natura, intr-un spatiu verde, cum ar fi un parc, padure sau pajiste verde si cu ocazia asta ne-am simtit linistiti, relaxati, in armonie cu mediul inconjurator, parca simtim cum se incetineste timpul si toate ingrijorarile noastre dispar pentru moment. Dar v-ati intrebat vreodata de ce sau de unde vine acest sentiment? Raspunsul se afla in legatura stransa pe care o avem cu natura. Deoarece natura este caminul noastru, sursa vietii pe Pamant, reprezinta intregul ecosistem care ne sustine existenta. Acest instinct profund, innascut, este cel care ne face sa ne simtim fericiti si impliniti in orice interactiune cu natura, cu vegetatia, iar noi cautam aceste conexiuni, chiar si in mod inconstient. Acest fenomen este cunoscut sub numele de biofilie.

Au fost efectuate diverse studii pentru a investiga masura in care prezenta naturii poate influenta sanatatea mentala si fizica a oamenilor. Aceste cercetari au adus rezultate masurabile, care au demonstrat o contributie pozitiva incontestabila.

S-a constatat ca simpla vedere a naturii poate avea un impact semnificativ asupra starii mentale si fizice, plantele verzi reduc ritmul cardiac, stabilizeaza tensiunea arteriala si influenteaza pozitiv nivelul hormonilor. Efectul persista pe termen lung, ceea ce inseamna ca rezultatele imbunatatite sunt masurabile si dupa experienta directa cu natura. Astfel de studii au fost efectuate in institutii de invatamant si in cladiri de birouri, unde concentrarea, activitatea si performanta angajatilor si a studentilor au crescut semnificativ, cu pana la 300%, doar prin simpla asigurare a accesului la zone verzi sau la elemente verzi incorporate in structura cladirii (de exemplu, asigurarea vederii la zone verzi, pereti verzi). In acelasi timp, s-au observat schimbari pozitive similare in recuperarea pacientilor carora li s-a oferit priveliste si acces la spatii verzi, rezultatele medicale imbunatatindu-se in comparatie cu controalele carora nu li s-a oferit nicio forma de contact cu natura.

ecostratos_importanta-acoperisurilor-verzi-in-cresterea-valorii-unei-proprietati

High Line, New York - Spatiu verde pe inaltime, construit pe linia caii ferate

In societatea contemporana, in care mediile artificiale si spatiile virtuale domina fiecare aspect al vietii noastre, mentinerea unei legaturi cu natura este esentiala pentru a asigura un mediu mai placut si mai sanatos. Aceasta provocare este deosebit de relevanta in era urbanizarii rapide, in care orasele absorb o proportie semnificativa a populatiei lumii. Cu toate acestea, prin intermediul unei arhitecturi verzi inteligente si inovatoare, putem face pasi importanti pentru a reintegra natura in viata de zi cu zi a oamenilor.

ecostratos_importanta-acoperisurilor-verzi-in-cresterea-valorii-unei-proprietati_2

Case construite in armonie cu peisajul natural in Norvegia

Care este relevanta acestui fenomen in contextul de crestere a valorii proprietatilor? In lumea noastra accelerata, resimtim cu totii dezavantajele disparitiei habitatelor naturale in viata umana. Intr-o lume dominata de masini si constructii, simtim ca este o adevarata reinvigorare atunci cand putem petrece timpul intr-un mediu verde, plin de viata.

In peisajul urban monoton, chiar si prezenta celei mai mici zone de vegetatie are o importanta majora. Oamenii se simt relaxati, pozitivi si multumiti atunci cand sunt inconjurati de plante. Este un fenomen comun in mediile urbane faptul sa existe numeroase parcuri si spatii verzi, dar acestea adesea sunt situate la distante mari unul fata de celalalt, astfel incat oamenii care locuiesc in oras nu au intotdeauna o legatura directa cu spatiile verzi in viata de zi cu zi. Prin urmare, o cladire, care faciliteaza accesul direct la natura si ofera o experienta de recreere, este deosebit de valoroasa. De obicei, aceste spatii ofera oamenilor senzatia ca se afla intr-o adevarata oaza de verdeata, unde se pot bucura linistiti de frumusetea si armonia naturii. Se subliniaza faptul ca proprietatile cu elemente arhitecturale verzi, cum ar fi acoperisurile verzi sau peretii verzi, sunt mult mai valoroase pe piata, adaugand o crestere de 16% la valoarea proprietatii. In plus fata de crearea unui mediu prosper, confortabil si primitor, aceste cladiri reprezinta, de asemenea, o perspectiva si un angajament modern, sustenabil si ecologic, care, fara indoiala, va deveni tot mai popular in viitor.

Spatiile verzi integrate in structura cladirilor au o atmosfera spectaculoasa si luxurianta, pot transforma constructiile si imprejurimile lor in insule de liniste si de prospetime, care devin atractive atat pentru cumparatori, cat si pentru investitori. Numeroase proiecte care se mandresc cu acoperisuri verzi au castigat recunoastere si popularitate datirita acestui tip de investitie.

La nivelul cladirilor, acoperisurile verzi pot oferi o serie de beneficii, cum ar fi prelungirea duratei de viata a hidroizolatiei cladirii, izolarea fonica si reducerea zgomotului din trafic, oferind astfel un mediu mai linistit pentru ocupanti. Vegetatia si substratul au un efect de izolare termica, contribuind la utilizarea eficienta a energiei in cladire prin reducerea costurilor de racire si incalzire. Acest lucru poate duce la economii de energie de pana la 22% in timpul sezonului de incalzire. De asemenea, terasele inverzite contribuie la gestionarea eficienta a apei de ploaie acumulate pe acoperis, facilitand drenajul cladirii prin stocarea a pana la 80% din apa pluviala. Apa acumulata poate fi folosita de catre plante, excesul fiind returnat treptat in sistemul de canalizare de catre sistemul de drenaj al acoperisului verde. Cladirile cu acoperisuri verzi se pot califica pentru certificarea LEED si BREEAM, de asemenea pot contribui la atingerea obiectivelor nZeb, ceea ce poate creste si mai mult valoarea proprietatii datorita prestigiului si recunoasterii asociate cu practicile de constructie sustenabila. In plus, integrarea tehnologiei acoperisurilor verzi in cadrul BIM (Building Information Modeling) poate consolida sustenabilitatea si eficienta constructiilor urbane, in conformitate cu obiectivele globale de sustenabilitate.

Utilizarea lor nu este esentiala doar pentru beneficiul oamenilor si al cladirilor, ci aduce si numeroase avantaje ecologice, contribuind la mentinerea unui ecosistem urban sanatos. Ele sprijina biodiversitatea oferind adapost si hrana pentru numeroase specii ale caror habitate au fost afectate de urbanizare, cum ar fi polenizatorii, care au fost amenintati cu extinctia in ultimele decenii de activitatile umane. In plus, zonele verzi au un efect semnificativ de racire, contribuind la reducerea efectului de insula de caldura urbana prin scaderea temperaturilor la suprafata (25-40 oC) si in aer (5 oC). Datorita capacitatii lor de absorbtie, ele reduc riscul de inundatii, un fenomen tot mai frecvent, facilitand in acelasi timp functionarea sistemelor de canalizare urbana. Si, datorita procesului de fotosinteza, plantele contribuie la o imbunatatire semnificativa a calitatii aerului in mediile urbane, filtrand cantitati mari de micro-particule nocive si dioxid de carbon din aer si transformandu-le in oxigen, creand astfel un mediu de viata mai curat si mai sanatos pentru oameni.

Prin urmare, acoperisurile verzi ofera o oportunitate excelenta de a maximiza potentialul cladirii si de a obtine o proprietate foarte valoroasa, dotata cu structuri moderne, inovatoare si durabile. Caracterul lor armonios si naturalist creeaza o imagine vizuala complexa si estetica si ofera un mediu de viata mai placut in lumea noastra urbanizata in ritm alert. Datorita acestor aspecte si a beneficiilor pe care le aduc, investitiile initiale mai costisitoare in comparatie cu acoperisurile conventionale, devin rentabile intr-un timp relativ scurt si putem conta pe avantajele economice pe care acestea ne vor oferi pe termen lung. Analizele economice, cum ar fi cea efectuata asupra cladirilor rezidentiale existente din Belgrad, arata ca valoarea actuala neta (VAN) a proiectelor de acoperisuri verzi poate fi destul de semnificativa, cea mai probabila VAN la sfarsitul ciclului de viata fiind de 43 EUR/m² pentru acoperisurile verzi extensive si de 82 EUR/m² pentru cele intensive. Acest lucru indica un beneficiu financiar clar al investitiei in acoperisuri verzi, ceea ce poate fi un motiv convingator pentru ca proprietarii de imobile sa le ia in considerare.

Impreuna, acesti factori fac din acoperisurile verzi o caracteristica dorita a proprietatilor imobiliare, atractiva pentru cumparatorii preocupati de mediu si, in cele din urma, contribuie la cresterea valorii proprietatilor.

Pentru mai multe informatii, va invitam sa vizitati site-ul companiei https://ecostratos.ro/

 

Tags: ecostratos, acoperisuri verzi

Vizionari 341

Alte stiri ale companiei Ecostratos

GaLaBau, cea mai mare expozitie dedicata spatiilor verzi si urbane
Prin integrarea fatadelor verzi putem transforma orasele noastre in medii ecologice care sa combata in mod activ schimbarile climatice
Sisteme si solutii complete pentru acoperisuri verzi
Vegetatia din orase ajuta la reducerea temperaturilor prin evapotranspiratie, umbrire si absorbtie mai mica a caldurii si, astfel, poate contribui la scaderea mortalitatii cauzate de caldura
Acoperisuri verzi, gradini suspendate, pereti si fatade verzi, care imbunatatesc calitatea vietii in orase si sa promoveaza o dezvoltare durabila
Intr-o perioada in care accesul la natura este tot mai limitat, mai ales in orase, importanta zonelor verzi este tot mai evidenta.
Intr-o era a schimbarilor climatice, fiecare suprafata care ofera un habitat pentru plante si animale este importanta.

Alte stiri din “ACTUALITATE”

Prin integrarea fatadelor verzi putem transforma orasele noastre in medii ecologice care sa combata in mod activ schimbarile climatice
Sisteme si solutii complete pentru acoperisuri verzi
Vegetatia din orase ajuta la reducerea temperaturilor prin evapotranspiratie, umbrire si absorbtie mai mica a caldurii si, astfel, poate contribui la scaderea mortalitatii cauzate de caldura
Acoperisuri verzi, gradini suspendate, pereti si fatade verzi, care imbunatatesc calitatea vietii in orase si sa promoveaza o dezvoltare durabila