In fiecare an, pe tot globul, aproximativ sapte milioane de oameni mor din cauza bolilor cauzate de poluare. Aceasta statistica rezulta dintr-un raport realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Aceste cifre reprezinta mai mult decat dublul cifrelor anterioare si confirma faptul ca poluarea aerului este la ora actuala cel mai mare risc asupra sanatatii noastre.
Noile date indica o legatura puternica intre expunerea la poluarea de interior si cea exterioara si aparitia bolilor cardiovasculare, cum ar fi accidente vasculare cerebrale si boli cardiace ischemice, precum si intre poluarea aerului si cancer. Aceste aspecte se adauga la rolul poluarii aerului in dezvoltarea de boli respiratorii, inclusiv infectii respiratorii acute si boli pulmonare obstructive cronice.
Raportul arata ca mai mult de jumatate din decesele cauzate de poluarea aerului sunt legate de surse de poluare de interior, cum ar fi gatitul la sobe de carbune, lemn sau biomasa. Estimarile OMS indica un numar de aproximativ 3.7 milioane de decese in 2012.
“Purificarea aerului pe care il respiram previne bolile netransmisibile si reduce riscurile de boli in randul femeilor si grupurilor vulnerabile, inclusiv a copiilor si a persoanelor in varsta”, potrivit reprezentantului OMS, dr. Flavia Bustreo. “Femeile sarace si copiii platesc un pret mai mare din cauza poluarii aerului din interior, deoarece ei petrec mai mult timp acasa respirand fumul si funinginea de la carbune si de la sobele pe lemn neetanse”.
Daca vorbim de sursele primare de poluare a aerului exterior, in zilele noastre, acestea sunt traficul si procesele industriale. O singura masina, de exemplu, consuma, la fiecare 1000 de km, oxigenul necesar unei persoane pentru a supravietui un an intreg.
Pe acelasi subiect:
Cazanele pe combustibil solid, tehnologie fara poluare si prietenos cu mediul
Romania se confrunta, la randul sau, cu problema poluarii. Un studiu realizat de OMS, in 25 de orase europene, arata ca Bucurestiul se afla pe primul loc in topul oraselor de pe continent poluate cu particule fine (provenite din praful de pe strada, noxele emise de centralele termice si de industrie, traficul rutier, santierele etc). Daca un bucurestean ar respira aerul din Stockholm, de exemplu, singurul oras aflat sub limita anuala impusa de OMS la particule fine, ar trai cu peste 22 de luni in plus decat in prezent.
Este adevarat ca poluarea nu poate fi redusa decat printr-o strategie pe termen lung. Cea mai importanta strategie pentru controlul poluarii aerului este de a reduce sursele de poluare a aerului, mai ales poluarea rezultata din traficul rutier si din generarea energiei electrice.
Fiecare dintre noi putem contribui, intr-o masura mai mare sau mai mica, la acest proces. Iata cativa pasi pe care ii puteti face pentru a contribui la reducerea impactului poluarii:
Pe drum:
1. Mergeti pe jos sau cu bicicleta ori de cate ori este posibil.
2. Alegeti transportul public.
3. Atunci cand achizitionati o masina noua, alegeti un vehicul cat mai putin poluant.
Acasa sau la serviciu:
1. Stingeti lumina cand plecati din camera sau ori de cate ori este posibil.
2. Inlocuiti becurile normale cu cele economice.
3. Utilizati un umidificator si purificator de aer, cu consum mic de energie, care sa reduca nivelul de poluare din spatiul in care va petreceti timpul.