Aerisirea spatiilor interioare este necesara pentru ca in fond este unul din felurile in care putem scapa de aerul poluat din casa (aerul din interior poate fi de pana la 10 ori mai poluat) si putem beneficia de aerul (mai) proaspat de afara. Iarna insa tindem sa aerisim mai putin pentru ca, evident, este indeajuns de frig incat atunci cand faci aerisirea, casa se raceste complet.
Aerul dintr-o locuinta pe timpul zilei isi pierde din calitate cauza fiind diversele aparaturi electrice, termice precum calorifer, aragaz, boiler, masina de spalat, aparatul de aer conditionat, folosite in interior, dar si praful care se formeaza.
Indiferent de anotimp, aerisirea este un factor esential si obligatoriu. Hai sa vedem cum se aeristeste corect o locuinta!
Aerisirea in locuinta se face de minimum doua ori pe zi, pana la 4 ori pe zi. Dimineata cand te trezesti este cel mai important pentru a inlatura aerul inchis acumulat pe timpul noptii. Dupa amiaza, in jurul orelor 18 mai poti aerisi camerele inca o data si cel mai important seara inainte de culcare pentru a te bucura de un aer proaspat si curat pe timpul noptii.
Baia este spatiul care trebuie cel mai atent aerisit in fiecare zi. Este locul in care umiditatea este cea mai prezenta, iar calitatea aerului poate avea de suferit din cauza vaporilor de apa si a temperaturilor ridicate care se formeaza. De aici pana la producerea si raspandirea microbilor nu mai este decat un pas. Daca nu ai un geam exterior in baie, atunci ventilatorul cu recuperare de caldura NovingAIR Active (RF) 150 este cel mai indicat. Vezi aici si ce trebuie sa stii despre ventilatorul din baie. Pentru a nu se forma tot mai multa umezeala fii atent doar la cateva detalii cum ar fi, nu lasa podeaua umeda la baie pentru mult timp, nici faianta de pe pereti si, de asemenea, incearca sa eviti folosirea covoraselor din materiale textile care ar putea atrage bacteriile.
Bucataria este incaperea care trebuie aerisita la fel de des, mai ales atunci cand gatesti. De aceea, incearca sa aerisesti atat inainte de a lua masa, cu 20 de minute, dar si dupa ce ai terminat de mancat, tot 20 de minute. In felul acesta vei evita si aparitia si pastrarea mirosurilor neplacute.
Dormitorul are si el nevoie de aer proaspat de mai multe ori pe zi, chiar si in sezonul rece. Daca te temi sa pierzi aerul cald din camera odata cu deschiderea geamurilor, afla ca odata ajuns in camera, aerul rece si proaspat se incalzeste cu mult mai repede fata de aerul inchis care este in camera de mai bine de 12 ore. Daca nu aerisesti, aerul va ramane uscat iar camera nu se va mai incalzi mai mult decat este deja. De aceea este indicat ca inainte de somn sa aerisesti timp de 20 de minute.
Asa cum spuneam, aparatele de uz casnic, electrocasnicele sunt aparate care pot dezvolta mediul potrivit pentru aparitia microbilor, bacteriilor, substante chimice. Tocmai din acest motiv, de fiecare data cand le folosesti, aeriseste camerele.
Pe acelasi subiect:
Umidificare prin evaporare la rece, vaporizare sau nebulizare
Daca, indiferent cat de mult aerisesti, tot ti se pare aerul uscat atunci gandeste-te la folosirea unor aparate de umidificare a aerului Venta LW15. Acestea te pot ajuta pentru a diminua riscul aparitiei unor boli cauzate de uscarea mucoasei nazale, scaderii imunitatii, uscarea pielii, mai ales pe timpul iernii.
Modalitati de a Evita uscarea aerului!
Daca te confrunti cu umiditate in exces, nu usca hainele in casa. Hainele ude produc umezeala in camera in care sunt puse. Chiar daca le pui pe un suport special sau, mai rau, pe caloriferul cald, hainele umede sunt o sursa majora de umezeala, care se raspandeste foarte usor in restul casei. Pentru umiditatea in exces, poti folosi un dezumidificator Aerial DS10.
Nu aerisi doar cu ferestrele rabatate. In felul acesta nu ii vei permite aerului sa intre si nici nu se va aerisi corect, ba mai mult, vei pierde caldura din interior.
Aeriseste casa iarna la fel ca vara. Scapa de mitul ca este prea frig si ti se raceste casa. Aeriseste chiar si atunci cand ploua afara, atunci aerul este proaspat. Foloseste pentru pereti vopsea anti mucegai.
Alege si plante pentru apartament, dar plante care sunt rezistente impotriva umezelii. Ele ajuta la regenerarea oxigenului si pot retine umezeala din casa.