Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
pompe caldura

10 lucruri pe care nu le stiai despre umiditate si sanatate

Articol postat de: Life Art Distributie Data: 2018-08-27

10 lucruri pe care nu le stiai despre umiditate si sanatate

Un element invizibil in locuintele noastre exercita o influenta mai mare decat am putea crede asupra sanatatii: umiditatea. Mai pe intelesul tuturor, odata ce umiditatea este scazuta, mucoasa se usuca si nu va putea prinde si retine microorgnismele inspirate; acestea vor patrunde prin caile respiratorii in organism si ne vor imbolnavi. In cazul in care ai umiditate prea mare insa, va trebui sa te orientezi catre un dezumidificator casnic.

Cat de importanta crezi ca este umidificarea aerului acasa sau la locul de munca pentru sanatatea noastra?

Studii experimentale si cercetari privind nivelul de umiditate optim, publicate in Environmental Health Perspective Journal, arata ca numarul de infectii respiratorii este mai mic in casele si in mediile de lucru unde exista un nivel mediu de umiditate. 

Iata 10 lucruri pe care nu le stiai despre umiditate si sanatate:

1. Umiditatea optima este intre 45% si 55% UR. Mentinerea acestui nivel ne poate ajuta in lupta impotriva virusului gripal potrivit cercetatorilor de la Universitatea de Stat din Oregon. "Cu cat este mai putina apa in aer, cu atat virusul gripal supravietuieste mai mult. Acest lucru creste probabilitatea ca cineva sa ia virusul".

2. Ciupercile de mucegai nu pot creste in conditii de umiditate sub 60%, dar daca nivelul limita este depasit se creeaza mediul perfect pentru ca acesta sa se dezvolte. Aceste spori afecteaza starea de sanatate a persoanelor sensibile la mucegai, contribuind la aparitia simptomelor de nas infundat, iritarea ochilor, respiratie suieratoare, si, uneori, febra si dificultati de respiratie.

3. Umiditatea este importanta mai ales in lunile de iarna sau in locuri cu clima rece, intrucat sistemele de incalzire usuca aerul din interior. Nu trebuie, insa, ignorata nici functionarea aparatelor de aer conditionat in sezonul cald, acestea avand un efect similar asupra aerului din incapare. Niveluri prea mici de umiditate ne dau o stare de inconfort, de oboseala, duc la craparea pielii si ne face mai sensibili la infectii.

4. Lupta cu mucegaiul este o lupta pe tot parcursul anului pentru cei care sufera de alergii, intrucat spori prospera in conditii de umiditate ridicata. Asigurandu-va ca aerul din interior este la un nivel optim si constant este esential pentru persoanele alergice.

5. Covoarele actioneaza ca o capcana pentru umiditate, mentinand-o in aer, ceea ce creeaza un teren propice pentru apariatia acarienilor.

Pe acelasi subiect:

Cum purificam aerul din interior? Folosim sau nu umidificatoare in camerele copiilor nostri?

6. In conformitate cu Agentia pentru Protectia Mediului din Statele Unite (EPA), "Sindromul cladirii bolnave"(SBS) este o afectiune ale carei manifestari (dureri de cap, ameteala, iritatii oculare, nazale si cutanate, tuse seaca, probleme de concentrare, somnolenta si oboseala) sunt legate de faptul ca persoane care resimt probleme similare petrec timpul in aceeasi cladire, fara posibilitatea identificarii unei cauze precise a acestor stari. Ventilatia necorespunzatoare, contaminanti biologici, cum ar fi mucegai, bacterii si virusuri, si contaminanti chimici sunt pe lista de potentiale cauze ale "Sindromul cladirii bolnave".

7. Umiditatea scazuta este asociata cu frecventa aparitiei infectiilor tractului respirator. (Us National Library of Medicine).

8. Umiditatea in exces poate determina atacuri de astm.

9. Exista doua tipuri de umiditate: relativa si absoluta. Omul de stiinta, Jeffrey Shaman de la Universitatea de Stat din Oregon, a observat intr-un studiu privind umiditate scazuta si germeni ca, "focarele de gripa apar de obicei in timpul iernii, atunci cand conditiile de umiditate absoluta este scazuta si favorizeaza supravietuirea si transmiterea virusului gripal."

10. Umiditate scazuta afecteaza pielea determinand simptome de uscaciune care includ crapaturi, inflamatii si descuamare.

Cine ar fi stiut ca exista atat de multe legaturi intre sanatate si umidificare?

In timp ce unele dintre aceste aspecte sunt cunoscute, altele pot fi surprinzatoare si necesita masuri active pentru a va transforma casa intr-un mediu sanatos.
Daca doresti sa scapi de grija umiditatii, fara riscul supraumidificarii, si sa raspiri un aer mai curat, noi iti recomandam umidificator. Recomandam in mod special Venta pentru ca are functie de purificare, este usor de utilizat, nu contine filtre, este igienic si economic, fiind un aliat de nadejde pentru persoanele alergice si pentru cele sensibile la raceli si gripe. 

Vezi cum functioneaza in VIDEO:


Vizionari 5117

Alte stiri ale companiei Life Art Distributie

Contribuiti la reducerea impactului poluarii utilizand un umidificator si purificator de aer, cu consum mic de energie, care sa reduca nivelul de poluare din spatiul in care va petreceti timpul.
In general, cand spunem umiditate, ne referim la anumite conditii atmosferice menite sa sporeasca confortul si productivitatea persoanelor din incinta spatiului locuit insa in felul acesta nu acoperim o arie prea mare de aplicare a acesteia.
Cu totii ne-am lovit la un moment dat de nevoia de a renova o camera, de a construi ceva nou de la zero. Adesea, cu toate ca credem ca le știm pe toate, ceva ne ia prin surprindere. De data asta umiditatea. Sa luam scenariul urmator: am decopertat peretii, i-am egalizat cu glet, i-am vopsit și trecem la pardoseala. Care trebuie montata și ea pe drept, nu? Luam repede 2 saci de amestec de șapa, ii turnam, lasam sa se intareasca, apoi repede parchetul laminat cu clic.
Tehnologia a adus o schimbare substantiala in consumul de energie al electrocasnicelor. Produsele eco (aparatele de aer conditionat, panourile solare sau becurile LED) reprezinta alegerea economica a zilelor noastre. In comparatie cu produsele traditionale, ele consuma mult mai putin si ofera o experienta de utilizare superioara. Desigur, trebuie sa recunoastem ca investitia initiala in produse economice este mai mare. Insa cantitatea de energie salvata in timp este imensa.
De cate ori nu ai intrat in casa si te-a intampinat un miros neplacut? Cauzele aparitiei acestor mirosuri sunt multiple. Animalele de companie, fumul de tigara, igrasia si mucegaiul, precum si gatitul pot crea mirosuri nedorite care persista in aer. Aceste mirosuri se vor impregna in cele din urma in pereti, covoare si mobilier, provocandu-ne o stare de disconfort si ne poate chiar afecta sanatatea.
Aerisirea spatiilor interioare este necesara pentru ca in fond este unul din felurile in care putem scapa de aerul poluat din casa (aerul din interior poate fi de pana la 10 ori mai poluat) si putem beneficia de aerul (mai) proaspat de afara. Iarna insa tindem sa aerisim mai putin pentru ca, evident, este indeajuns de frig incat atunci cand faci aerisirea, casa se raceste complet.
Asociem adesea alergiile cu cu sezonul de primavara, dar acest lucru este eronat. In fapt, alergiile de sezon afecteaza oamenii pe tot parcursul anului din cauza polenului de la florile de primavara pana la polenul din ierburi si copaci. Vara poate aduce igrasie si mucegai, din cauza caldurii combinate cu umiditatea.
Aerotermele si tunurile de caldura pe motorina sunt din ce in ce mai cautate. Organizatorii de evenimente au devenit tot mai indrazneti cu pozitionarea locatiilor de evenimente, motiv pentru care confortul termic este un alt element pe care trebuie sa il asigure. Constructorii utilizeaza incalzitoare pe santier pentru confortul angajatilor, incalzirea utilajelor sau pentru dezumidificare.
Cateva erori frecvente in utilizarea unui dezumidificator
Cand se pune intrebarea ce tip de umidificator de camera alegem, cautam solutia cea mai eficienta din punct de vedere al costurilor, a intretinerii si a calitatii

Alte stiri din “HOME & DECO”

GaLaBau, cea mai mare expozitie dedicata spatiilor verzi si urbane
Rulourile exterioare parasolare opace pot reduce temperaturile interioare cu pana la 6,5 grade Celsius in timpul verii, eliminand, astfel, dependenta de aerul conditionat.
In completarea sistemelor de ferestre si usi eficiente din punct de vedere termic, Schüco ofera o serie de solutii de umbrire, pentru a reduce supraincalzirea locuintelor pe timp de canicula.
Parchetul de lemn stratificat este solid, rezistent, stabil dimensional, usor de montat si intretinut, gata finisat si cu posibilitatea de refinisare, un bun izolant termic si intr-o multitudine de variante si nuante.