Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
Velux Club

Viticultura 2017 GHID: Cum sa sustii dezvoltarea corecta a vitei de vie cu spalierii metalici de vie!

Data: 2016-09-20

Viticultura 2017 GHID: Cum sa sustii dezvoltarea corecta a vitei de vie cu spalierii metalici de vie!
In spatele oricarui vin de calitate, cu o savoare deosebita, stau sute de ore de munca, indemanare, pasiune, precum si o tehnologie bine pusa la punct, astfel incat vita de vie sa aiba toate conditiile necesare pentru a se dezvolta intr-un mod armonios.

In acest sens, eMenatwork pune la dispozitia viticultorilor ustensilele si instrumentele potrivite pentru a-si desfasura activitatea in cele mai bune conditii.

Pentru a planta corect vita de vie si pentru a te bucura de ingrijirea mecanizata a acesteia, se recomanda spalieri metalici speciali pentru capat si pentru interiorul randurilor. Se recomanda spalieri pentru vita de vie mai mult decat spalieri din beton, intrucat cei din metal sunt mai usor de montat si iti ofera posibilitatea de a crea un sistem de legatura mult mai sigur.

De ce ai nevoie pentru a sustine corect dezvoltarea corecta a vitei de vie:

Sistemul de palisare RoWine este un sistem inovativ pentru vita de vie care ofera cresterea si sustinerea corecta a plantelor si a ciorchinilor de struguri. Un beneficiu al acestui sistem este oferit de simplitatea asamblarii sistemului fara a fi nevoie de fundatie de beton.

Sistemul de palisare si sustinere a vitei de vie este compus din:
A. spalieri vie de capat
B. spalieri intermediari
C. stalpi tutori vita de vie
D. sistem de ancorare.

Primul pas: Montarea spalierilor metalici de capat pentru vita de vie

Spalierii metalici de capat sunt cunoscuti si sub denumirea de stalpi vie de margine, spalieri fruntasi sau araci vie de capat. Spalierii metalici de capat pentru vita de vie sunt fabricati in Romania de catre Metalwork din tabla zincata la cald, care prezinta o durata de viata de pana la 30 de ani.

Cum se monteaza pas cu pas un spalier metalic de capat:
- se monteaza 2 stalpi/spalieri de capat 138 (sau fruntasi) pentru fiecare rand in parte:
- se recomanda a fi ingropat la o adancime de 50cm;
- nu necesita fundatie din beton.

Spalierii metalici de capat asigura:
- robustete si stabilitate plantatiei;
- posibilitatea aranjarii retelei de fire la o capacitate optima de tensionare
- diminuarea interventiilor in zona firelor.
- sustinerea corecta si intinderea firelor de sarma a vitei de vie datorita pasajelor de trecere de tip “autolock”, in forma de “Z”

ghid-viticultura-emenatwork


Pasul 2: Montarea spalierilor intermediari pentru sustinerea corecta a vitei de vie

Stalpii / spalierii metalici intermediari sunt cunoscuti si ca spalieri de linie sau mijlocasi si se recomanda a fi montati pentru a stabili traiectoria randurilor plantatie de vita de vie. La inceputul si finalul randului, se recomanda folosirea spalierilor de vie pentru capat.

Cum se monteaza pas cu pas:

- Spalierii metalici intermediari sunt o componenta a sistemului de palisare a plantatiei.
- Se monteaza usor, prin ingropare, prin apasare pe vertical fara a se face groapa in jurul lui (pentru suprafete intinse, procesul poate fi automatizat);
- Spalierii intermediari se aplica in interiorul randului, dupa ce s-au plantat spalierii de capat;
- Distanta dintre stalpi se recomanda a fi de 5 m;
- Se recomanda a fi ingropat la o adancime de 400 mm;

Spalierii metalici intermediari asigura:

- Sustinerea greutatii plantelor in procesul de vegetatie;
- Intinderea si amenajarea firelor de sarma la capacitate medie de tensionare;
- Remedierea deteriorarilor

Pasul 3: Montarea stalpilor Tutori intre stalpii intermediari de vie

Stalpii Tutori sunt elementele metalice care ghideaza prin prindere lastarii tineri ai vitei de vie in perioada de crestere, pana la inaltimea de trecere catre stalpii intermediari.

Rolul tutorului este foarte important in procesul de dezvoltare a plantei, deoarece nu ii permite balansarea in vant a vitei de vie, in acest mod, lastarii vor creste drepti.

Pentru eficienta plantarii puietilor, se recomanda instalarea tutorilor la inaltimea de 110-120 cm, la distante 80 si 100 cm si la adancimi de 10-20 cm, conforme cotelor proiectate.

Ultimul pas: Montarea sistemului de ancorare a vitei de vie

Rolul sistemului de ancorare este de a fixa si tensiona corect si usor intregul sistem. Este bine de stiut ca sistemul de ancorare se aplica pentru spalierul de capat dupa cum urmeaza:
- Ancora este elementul care se infileteaza in pamant si tensioneaza cu ajutorul sufei si a lacatului de fixare spalierul de capat.
- Gripla este un lacat care permite tensioanarea sufei, cu ajutorul sistemului de autoblocare.
- Cablu/sufa este un cablu trefilat flexibil ce contine fire de sarma zincata si este utilizat pentru a crea legatura intre ancore si stalpi/spalieri de capat (sau fruntasi).

Cum se aplica cablul ancorare vita de vie Gripple Gpak



Si gata, ai terminat!
De asemenea, un alt produs foarte important este clestele Gripple, o unealta practica, usor de manevrat, folosita pentru a retensiona sarma pentru vita de vie ori de cate ori este nevoie. Daca este efectuat corect, acest pas asigura cresterea sanatoasa a plantei.

Nu uitati! Pentru a creste frumos si a avea o productie bogata, vita de vie trebuie ingrijita corespunzator, cu instrumente precise, de cea mai buna calitate.

La eMenatwork, gasesti spalieri pentru vita de vie, fabricati in Romania, la pret mic, pentru a te bucura de o productie mare de struguri. De asemenea, eMenatwork ofera clientilor sai sarma, ancore spalieri vie si accesorii speciale pentru vita de vie pentru a crea intreg sistemul de palisare.

Vizionari 5388

Alte stiri din “GRADINA”

Pentru a preveni ofilirea plantelor, acestea au nevoie de apa din abundenta. Dar cat de multa apa si cat de des, din atmosfera sau din sol?
Proprietarii de gazon cunosc problema - frumusetea, consecventa gazonului este umbrita de pete neatractive. Acest lucru poate avea diferite cauze.
Intr-o era a schimbarilor climatice, fiecare suprafata care ofera un habitat pentru plante si animale este importanta.
In functie de zona in care locuiesti, te poti confrunta cu frunze in cantitati foarte mari. Dat fiind climatul tarii, o ploaie le poate transforma pe acestea in resturi care mucegaiesc constant – mai ales daca sunt insotite si de alte tipuri de deseuri organice. Totodata, poti folosi o suflanta pentru a scapa si de alte tipuri de resturi, desigur.