Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
Velux Club

10 reguli de aur pentru irigare

Articol postat de: Gardena Romania Data: 2025-01-10

10 reguli de aur pentru irigare

Pentru a preveni ofilirea plantelor in timpul verii, acestea au nevoie de apa din abundenta. Dar cat de multa apa si cat de des, din atmosfera sau din sol? 

Mai jos cateva elemente inteligente si utile pentru irigarea plantelor dumneavoastra.

Regula nr. 1: Pastrati o umezeala uniforma

Majoritatea plantelor depind de umezeala uniforma. Totusi, uscarea usoara dinaintea irigarii promoveaza dezvoltarea radacinilor plantelor.

Regula nr. 2: Irigare efectuata mai rar, dar meticulos

In stratul de flori, una-doua sedinte de irigare pe saptamana sunt, de obicei, suficiente: este mai bine sa irigati rar cu apa din abundenta decat des cu putina apa.

Regula nr. 3: Irigare seara tarziu sau dimineata devreme

Daca irigati solul racit seara sau noaptea, atunci se evapora mai putina apa decat pe solul cald din timpul zilei. Iar plantele se pot alimenta cu suficienta apa inainte de caldura zilei urmatoare.

Regula nr. 4: Pastrati frunzele uscate

Frunzele ude se imbolnavesc. Daca frunzele raman ude pe timpul noptii, atunci pot aparea boli produse de mucegaiul frunzelor. Frunzele care sunt udate la soare dezvolta usoare semne de arsuri (efectul de ardere prin sticla al picaturilor de apa).

Regula nr. 5: Furnizati cantitatea de apa corespunzatoare

Mijloace de irigare potrivite, prin care la radacini trebuie sa ajunga apa suficienta. Cantitatile prea mici de apa acopera adeseori doar partea superficiala a solului. Irigarea adecvata inseamna, de asemenea, ca plantele de recolta sunt dependente, in special, de solul umezit uniform in timp, pana cand culturile acestora sunt gata de recoltat.

flori_gardena

Regula nr. 6: Livrati cantitati mai mari de apa pe zone

Apa are nevoie de un moment pentru a se infiltra in sol. inainte ca apa pretioasa din strat sa curga neutilizata, este mai bine sa udati in mod repetat pe zone.

Regula nr. 7: Apa dirijata, dar distribuita

Daca udati intotdeauna la o singura radacina, aceasta conduce la cresterea radacinilor pe o singura latura, prin urmare la absorbtia mai slaba a nutrientilor in sol. In consecinta, udati intotdeauna in jurul plantei si distribuiti apa in toata zona de irigat.

Regula nr. 8: Irigati intr-un mod care economiseste apa

Irigati cat este necesar si consumati cat mai putina apa posibil. Aceasta operatie este simplificata cu ajutorul unui sistem automat de irigare, prevazut cu senzor de umezeala – in strat, pe balcon sau pe gazon.

Regula nr. 9: Evitati suprasaturarea solului cu apa

Suprasaturarea solului cu apa suprima respiratia aerului pentru radacinile din sol – celulele radacinilor se asfixiaza fara oxigen.

Regula nr. 10: Utilizati sol de calitate, bogat in argila

Solul de plantat bogat in minerale are proprietati de expansiune mai bune si, de aceea, se poate mentine in apa mai bine si intr-un mod mai uniform. In verile umede si iarna, asigurati drenarea apei pentru a preveni suprasaturarea cu apa a solului.

Tags: irigare, plante, gradina

Vizionari 14

Alte stiri ale companiei Gardena Romania

Proprietarii de gazon cunosc problema - frumusetea, consecventa gazonului este umbrita de pete neatractive. Acest lucru poate avea diferite cauze.
Stralucirea gradinii depinde foarte mult de o creatura mica: albina. Albinele sunt esentiale pentru procesele de reproducere ale multor plante. Dat fiind ca habitatele si sursele de hrana ale albinelor au scazut constant, in consecinta, numarul acestora a scazut drastic.
Daca vreti sa recoltati fructe mari si frumoase din pomii dumneavoastra fructiferi, nu puteti evita tunderea. Tunderea de iarna este cruciala pentru o recolta bogata, deoarece aceasta este direct influentata de realizarea unei tunderi corecte in acest moment. Chiar si in cazul copacilor tineri cu varsta intre 6 si 8 ani, tunderea de iarna incurajeaza cresterea si este cruciala pentru forma viitoare a copacului.
Ingrijirea adecvata inainte de inceperea iernii asigura o gradina sanatoasa in primavara. Toate pregatirile necesare pentru repausul vegetativ si pentru noul sezon de gradinarit.
Toamna sau primavara? Cand este de preferat sa plantam arborii si arbustii? Ne punem aceasta intrebare in fiecare an. In general, alegerea plantei potrivite depinde de o serie de factori. Cei mai importanti: radacina, specia si rezistenta la ger.
Cum sa plantezi si sa ingrijesti cactusi si plante suculente
Decoreaza-ti balconul sau terasa cu felinare in cupe de hartie
Cu sistemul de plantare GARDENA NatureUp, gradina ta poate creste vertical utilizand sistemul modular pentru balcon, terasa sau curte.
Oazele wellness pot fi create chiar si in cele mai mici zone, din moment ce NatureUp! necesita doar un spatiu mic de baza.
Cultivarea propriilor plante nu este dificila. Ai nevoie doar de un pamant de flori care sa furnizeze plantelor dumneavoastra toti nutrientii de baza necesari.

Alte stiri din “GRADINA”

Proprietarii de gazon cunosc problema - frumusetea, consecventa gazonului este umbrita de pete neatractive. Acest lucru poate avea diferite cauze.
Intr-o era a schimbarilor climatice, fiecare suprafata care ofera un habitat pentru plante si animale este importanta.
In functie de zona in care locuiesti, te poti confrunta cu frunze in cantitati foarte mari. Dat fiind climatul tarii, o ploaie le poate transforma pe acestea in resturi care mucegaiesc constant – mai ales daca sunt insotite si de alte tipuri de deseuri organice. Totodata, poti folosi o suflanta pentru a scapa si de alte tipuri de resturi, desigur.
Fiind cea mai populara planta din lume, cu zeci de milioane de exemplare vandute in Europa in fiecare an, ingrijirea adecvata a craciunitei este o problema serioasa pentru „parintii” plantelor de pe intreg continentul, potrivit expertilor, Stars for Europe.