Pentru a preveni ofilirea plantelor in timpul verii, acestea au nevoie de apa din abundenta. Dar cat de multa apa si cat de des, din atmosfera sau din sol?
Mai jos cateva elemente inteligente si utile pentru irigarea plantelor dumneavoastra.
Regula nr. 1: Pastrati o umezeala uniforma
Majoritatea plantelor depind de umezeala uniforma. Totusi, uscarea usoara dinaintea irigarii promoveaza dezvoltarea radacinilor plantelor.
Regula nr. 2: Irigare efectuata mai rar, dar meticulos
In stratul de flori, una-doua sedinte de irigare pe saptamana sunt, de obicei, suficiente: este mai bine sa irigati rar cu apa din abundenta decat des cu putina apa.
Regula nr. 3: Irigare seara tarziu sau dimineata devreme
Daca irigati solul racit seara sau noaptea, atunci se evapora mai putina apa decat pe solul cald din timpul zilei. Iar plantele se pot alimenta cu suficienta apa inainte de caldura zilei urmatoare.
Regula nr. 4: Pastrati frunzele uscate
Frunzele ude se imbolnavesc. Daca frunzele raman ude pe timpul noptii, atunci pot aparea boli produse de mucegaiul frunzelor. Frunzele care sunt udate la soare dezvolta usoare semne de arsuri (efectul de ardere prin sticla al picaturilor de apa).
Regula nr. 5: Furnizati cantitatea de apa corespunzatoare
Mijloace de irigare potrivite, prin care la radacini trebuie sa ajunga apa suficienta. Cantitatile prea mici de apa acopera adeseori doar partea superficiala a solului. Irigarea adecvata inseamna, de asemenea, ca plantele de recolta sunt dependente, in special, de solul umezit uniform in timp, pana cand culturile acestora sunt gata de recoltat.
Regula nr. 6: Livrati cantitati mai mari de apa pe zone
Apa are nevoie de un moment pentru a se infiltra in sol. inainte ca apa pretioasa din strat sa curga neutilizata, este mai bine sa udati in mod repetat pe zone.
Regula nr. 7: Apa dirijata, dar distribuita
Daca udati intotdeauna la o singura radacina, aceasta conduce la cresterea radacinilor pe o singura latura, prin urmare la absorbtia mai slaba a nutrientilor in sol. In consecinta, udati intotdeauna in jurul plantei si distribuiti apa in toata zona de irigat.
Regula nr. 8: Irigati intr-un mod care economiseste apa
Irigati cat este necesar si consumati cat mai putina apa posibil. Aceasta operatie este simplificata cu ajutorul unui sistem automat de irigare, prevazut cu senzor de umezeala – in strat, pe balcon sau pe gazon.
Regula nr. 9: Evitati suprasaturarea solului cu apa
Suprasaturarea solului cu apa suprima respiratia aerului pentru radacinile din sol – celulele radacinilor se asfixiaza fara oxigen.
Regula nr. 10: Utilizati sol de calitate, bogat in argila
Solul de plantat bogat in minerale are proprietati de expansiune mai bune si, de aceea, se poate mentine in apa mai bine si intr-un mod mai uniform. In verile umede si iarna, asigurati drenarea apei pentru a preveni suprasaturarea cu apa a solului.
Tags: irigare, plante, gradina