Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
Velux Club

Te simti deprimat? Stiai ca expunerea la lumina naturala iti poate imbunatati starea de spirit?

Data: 2019-01-21

Te simti deprimat? Stiai ca expunerea la lumina naturala iti poate imbunatati starea de spirit?

Decoratiunile de Craciun au fost impachetate, vremea este posomorata si multi dintre noi se resimt financiar dupa perioada sarbatorilor de iarna. Nu e de mirare ca ne simtim putin mai apatici, mai ales azi, 21 ianuarie, denumita si „Blue Monday”, adica cea mai deprimanta zi a anului. Cu toate acestea, in ciuda acestor factori care contribuie la starea de tristete, exista doua lucruri simple pe care le puteti face pentru a va imbunatati starea de spirit: iesiti afara, chiar daca nu este insorit sau ramaneti in interior langa o fereastra, daca doriti sa evitati frigul de afara.

Lumina naturala reduce simptomele tulburarii afective sezoniere

Potrivit Centrului de Cercetare pentru Iluminat din SUA, aproximativ 5% din populatia mondiala este afectata de un fel de depresie, denumita tulburarea afectiva sezoniera (Seasonal Affective Disorder - SAD), caracterizata prin episoade depresive recurente in perioadele de toamna si iarna.

In timp ce cauza senzatiei de melancolie sau depresie nu este cunoscuta, studiile din ultimii 20 de ani au demonstrat ca expunerea la lumina naturala influenteaza in mod semnificativ starea noastra de bine si poate contribui la reducerea simptomelor tulburarilor afective sezoniere. Printre simptomele SAD se regasesc atat intensificarea sentimentului de depresie, scaderea interesului pentru toate activitatile sau pentru majoritatea lor, o stare de somnolenta si de iritabilitate, cat si cresterea poftei de mancare, in special carbohidrati si, in consecinta, luarea in greutate.

Un studiu recent realizat de YouGov, efectuat in Europa si America de Nord, a aratat ca sapte din zece oameni (69%) cred ca lumina naturala le influenteaza starea de spirit.

Pe acelasi subiect:

Lumina naturala afecteaza somnul si productivitatea oamenilor, potrivit unui studiu global

Este evident ca parerea generala a oamenilor este ca lumina naturala si starea de spirit sunt strans legate intre ele. Intrebarea care se pune este, totusi, daca oamenii se expun unei cantitati suficiente de lumina naturala in timpul zilei pentru a-si stimula pozitiv starea de spirit si starea de bine? O simpla schimbare a obiceiurilor ne poate ajuta in acest sens - si anume sa stam aproape de o fereastra in timpul orelor de lucru sau de studiu.

O plimbare zilnica in aer liber va poate imbunatatii starea de spirit

Alte studii indica faptul ca tulburarea afectiva sezoniera se poate trata eficient printr-o ora de plimbare dimineata. Un  alt studiu european care a comparat tratamentul cu lumina artificiala (cu un nivel >2800 lucsi) si tratamentul cu lumina naturala al unui grup de persoane care suferea de tulburarea afectiva sezoniera a dezvaluit ca expunerea la lumina naturala a imbunatatit randamentul persoanelor implicate in studiu.

velux-spune-stop-intunericului

„Timpul petrecut in aer liber, in lumina naturala, s-a dovedit a fi un factor de stabilizare a nivelului de serotonina si un factor declansator al endorfinelor care te fac sa te simti mai fericit, ceea ce duce la o stare de spirit mai buna. De aceea incurajam oamenii sa se inconjoare cu lumina naturala, chiar si pentru o jumatate de ora in aceasta zi de luni, pentru a-si imbunatati dispozitia si pentru a se simti mai pozitivi”, declara Noemi Ritea, Manager General VELUX Romania.

Pentru cei care sunt nevoiti din diverse motive sa ramana in interior, este timpul sa regandim modul in care traim in spatiile inchise si sa ne asiguram ca facem toate eforturile pentru ca mediul interior sa devina unul sanatos. Iata sase pasi simpli prin care putem reimprospata aerul din interior (https://www.velux.ro/indoorgeneration):

• Deschideti ferestrele de trei pana la patru ori pe zi, pentru a permite ca aerul curat sa patrunda in incaperi; 
• Mentineti inchise usile in baie si porniti ventilatorul de aspiratie sau deschideti o fereastra atunci cand faceti dus; 
• Porniti ventilatorul hotei atunci cand gatiti si deschideti geamurile; 
• Nu ardeti lumanari; 
• Uscati hainele in mediul exterior; 
• Faceti curatenie regulat.

Pentru a afla mai multe informatii despre cum sa va transformati locuinta, accesati https://www.velux.ro

Despre Grupul VELUX 

De mai bine de 75 de ani, Grupul VELUX creeaza spatii mai bune de locuit, aducand lumina naturala si aerul proaspat in casele oamenilor din intreaga lume. Lucram la nivel global pe piata rezidentiala - cu vanzari si operatiuni de productie in peste 40 de tari si cu 10.200 de angajati in intreaga lume.

Incepand cu 2012, VELUX a proiectat, fabricat si comercializat sisteme prefabricate de iluminare pentru cladiri comerciale – luminatoare modulare VELUX (VELUX Modular Skylights). Astazi, divizia comerciala are 270 de angajati in 11 tari, iar productia se realizeaza in Danemarca si SUA.

Grupul VELUX este detinut de VKR Holding A/S, o societate cu raspundere limitata detinuta integral de fundatii non-profit, caritabile (Fundatiile VELUX) si de familie. In 2017, VKR Holding a obtinut venituri totale de 2,5 miliarde de euro, iar Fundatiile VELUX au donat 168 de milioane de euro sub forma de subventii caritabile. Pentru mai multe informatii, vizitati www.velux.com.

Despre VELUX Romania

De 21 de ani, mai precis din 19 mai 1997, VELUX Romania aduce lumina si aerul proaspat si in casele din Romania si din Republica Moldova. VELUX Romania are sediul central si depozitul la Brasov, alegerea unui oras din centrul tarii fiind de la inceput o decizie strategica pentru distribuirea optima a produselor. Compania se implica constat in cauze sociale si in viata comunitatii brasovene. 

Pentru mai multe informatii accesati www.velux.ro si Facebook VELUX Romania.


Vizionari 948

Alte stiri din “ACTUALITATE”

Cum ar fi daca acoperisul tau ar contribui activ la reducerea emisiilor de carbon si la crearea unui oras mai verde, in timp ce iti scade costurile de intretinere?
Prin integrarea fatadelor verzi putem transforma orasele noastre in medii ecologice care sa combata in mod activ schimbarile climatice
Sisteme si solutii complete pentru acoperisuri verzi
Vegetatia din orase ajuta la reducerea temperaturilor prin evapotranspiratie, umbrire si absorbtie mai mica a caldurii si, astfel, poate contribui la scaderea mortalitatii cauzate de caldura