Economia romaneasca pare sa-si fi recastigat suflul, acum ne aflam in multe domenii, deja in faza de expansiune. Analizele anului precedent precum si ale primelor luni din cel curent vin cu o serie de vesti bune dar si cu unele contradictorii. Preturile cerute pentru majoritatea proprietatilor imobiliare au crescut, marja de negociere a scazut aproape de 5% dar difera semnificativ de la un tip de proprietate la altul, volumul lucrarilor a scazut in serie bruta dar se asteapta cresteri in perioada urmatoare, avem cresteri semnificative la lucrarile pentru cladirile rezidentiale, si altele. Ceea ce insa ne-a atras atentia in mod special a fost scaderea abrupta a suprafetei utile per locuinta aproape de minimum ultimilor 10 ani.
Daca retinem aspectul legat de unele proiecte incepute inainte de 2008, acum aproape 10 ani, care au fost abandonate sau adaptate cu dificultate in anii care au urmat datorita suprafetelor oarecum prea generoase acum putem spune ca facem deja fata unor reorientari a pietei catre spatii locative de dimensiuni foarte reduse. Optimizarea in general si a spatiului in mod special este de departe unul din punctele forte ale echipei AIA Proiect – birou de proiectare. Abordarea in etapa de proiectare a principiilor si fundamentelor legate de gasirea celor mai bune solutii ofera un randament sporit proiectului final. Echipa multidisciplinara ia in calcul inca din faza de proiectare tehnici de imbunatatire a investitiei bazate inclusiv pe ratiuni economice obtinute in urma unei analize complete si argumentate facuta pe baza metodelor complexe de analiza de catre un evaluator ANEVAR. In felul acesta, investitorul are acces imediat la valorile finale ale cladirii sau unitatilor locative considerate la data curenta pe care le poate examina in perspectiva dorita.
Un proiect de complexitate medie care pleaca din faza de concept, considerand prima etapa un certificat de urbanism solicitat si obtinut de la autoritatile locale poate ajunge la faza de folosinta efectiva in (aproximativ) 3,5 ani, timp in care parcursul economic este dificil de previzionat in general, nu doar in conditiile actuale iar asteptarile pietei sunt mai putin stabile. Abordarea AIA Proiect face ca maximizarea profitului investitorului sa fie completata de indeplinirea asteptarilor beneficiarilor finali indiferent de momentul economic in care se va afla proiectul la vanzare.
Intrebarea nu mai incepe cu „daca”, orice investitor pregatit foloseste „cand”. Ceea ce ar fi bine sa intelegem ori de cate ori luam decizii economice importante este „Cat de departe suntem de o noua recesiune”? Unde ne situam in noul ciclu economic si cat poate dura el? Care va fi amploarea efectelor, este un subiect care trebuie sa ne preocupe inca din faza initiala a unui proiect imobiliar iar AIA Proiect pune la dispozitia beneficiarilor o metoda de lucru prin care toate aspectele tehnice, sociale, de mediu si economice sunt integrate riguros si armonios in proiecte de succes indiferent de momentul lansarii si mai ales oricare ar fi momentul finalizarii.