Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
pompe caldura

Informatii cheie despre ENER LOT 21 - directiva UE 2281/2016 pentru aparatele de climatizare si agregatele de racire pentru realizarea confortului

Data: 2018-01-22

Informatii cheie despre ENER LOT 21 - directiva UE 2281/2016 pentru aparatele de climatizare si agregatele de racire pentru realizarea confortului

Cea mai recenta dintr-o serie de implementari esalonate sub egida Comisiei Europene in vederea cresterii eficientei energetice si reducerii emisiilor de carbon in intreaga Europa, Directiva privind proiectarea ecologica prevede intrarea in vigoare a Lotului 21 la inceputul acestui an. Noua reglementare a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2018 si se aplica echipamentelor de incalzire a aerului, echipamentelor de racire, agregatelor de racire cu temperatura de proces inalta si ventilo-convectoarelor. 

Comisia Europeana a lucrat continuu la stabilirea unor reguli aplicabile uniform in Uniunea Europeana pentru cresterea eficientei energetice, sprijinirea clientiilor in obtinerea in mod cat mai transparent a datelor si imbunatatirea cerintelor de raportare pentru toate produsele consumatoare de energie, care includ refrigerarea, incalzirea spatiilor si echipamentele de racire. Directiva de proiectare ecologica (2009/125/EC) a prevazut implementarea esalonata a cerintelor minime impreuna cu implementarea unei modalitati mai realiste de comparare a eficientei sistemelor din punct de vedere al performantei energetice si impactului asupra mediului al produselor consumatoare de energie (EuP)  si al produselor cu impact asupra consumului energetic (ErP).

Ce include?

Obiectul legislatiei ENER LOT21 il fac urmatoarele echipamente: 

• Aparate de aer conditionat - toate aparatele peste 12 kW cu cerinte specifice atat pentru racire, cat si pentru incalzire
• Agregate de racire pentru realizarea confortului:
o Agregate doar pentru racire, cu capacitati pana la 1500 kW
o Agregate reversibile cu capacitati intre 400 kW si 1500 kW (agregatele reversibile cu capacitati pana la 400 kW inclusiv nu fac obiectul legislatiei deoarece sunt reglementate prin directiva (EC) 813/2013 referitoare la cerintele de design ecologic pentru aparatele de incalzire a spatiilor). 
o Agregatele cu functionare doar pentru incalzire nu fac obiectul reglementarii deoarece nu sunt definite cerinte minime privind capacitatile de incalzire. 

directiva-UE-2281-2016-pentru-aparatele-de-climatizare-si-agregatele-de-racire-pentru-realizarea-confortului

Pentru Daikin, echipamentele asupra carora aceasta directiva produce efecte sunt: o parte dintre sistemele Sky Air (cele care nu fac obiectul ENER LOT 10), unitatile de tip roof-top, sistemele VRV, agregatele cu functionare doar in racire si agregatele reversibile cu capacitati de peste 400 kW (cele care nu fac obiectul ENR LOT 1). 

Atingerea obiectivelor energetice

Cerintele minime de eficienta stabilite de noile reglementari pentru aparatele de aer conditionat cu functionare pentru racire sunt cele mai ridicate de la introducerea ENER LOT 10. Noile standarde reflecta ambitia Comisiei Europene de a realiza reduceri reale ale consumului de energie pe tot teritoriul pietei Europene prin orientarea acesteia catre produse mai eficiente energetic. 

Utilizarea energiei primare ca indicator de performanta

Cerintele minime sunt exprimate in eficienta energetica primara denumita ηs,c si  ηs,h (a se citi “etas racire” sau “etas incalzire”).

Utilizarea energiei primare ca indicator al eficientei vine ca urmare a implementarii sale initiale sub (EU) 813/2013 (LOT1 / 2) cu aplicabilitate la incalzirea spatiilor. Pentru consecventa, aceasta permite compararea usoara a produselor ce folosesc diferite surse de energie. Trebuie remarcat ca ENER lot 21 acopera, de asemenea, incalzitoare cu gaz si de aceea, a fost considerata relevanta folosirea eficientei energiei primare. Alte reglementari ce folosesc acest nou indicator vor fi implementate ulterior. 

Graficul 1 : Comparatie a cerintelor minime de eficienta (Valori procentuale ETA) pentru pilonul 1 si pilonul 2 pentru LOTUL 21 si LOTUL 10

comparatie-a-cerintelor-minime-de-eficienta

Eficienta sezoniera vs. eficienta nominala – care este diferenta? 

Eficienta sezoniera a fost folosita pentru produsele noastre de la lansarea gamei Daikin Sky Air sezonier in 2012 pentru a compara eficienta produselor in defavoarea eficientei nominale. O modalitate mult mai obiectiva de a compara functionarea reala a acestor produse, eficienta sezoniera ia in calcul variatiile temperaturii exterioare care apar pe parcursul anului si numarul datilor cand acestea apar.

Prin comparatie, eficienta nominala, care este inca folosita ocazional, evalueaza eficienta sistemului pe baza unei temperaturi exterioare fixe, de 35°C in modul de racire si 7°C in modul de incalzire, ceea ce nu este reprezentativ daca se aplica la durata unui an intreg de functionare. Noua metoda de calcul propune, asadar, o estimare mult mai realista a performantei in exploatare. In plus fata de consumul energetic pe durata folosintei sistemului, eficienta sezoniera ia in considerare si alti factori precum modul “in asteptare” (stand-by), modul “oprit” (off) si consumul pentru degivrarea carcasei. Acestea contribuie la o evaluare mai realista a performantei produsului. 

Un aspect important este acela ca, la exploatarea in racire, o comparatie completa poate fi facuta doar pentru sisteme cu aceeasi valoare a presiunii de lucru proiectate. La functionarea in incalzire, unde, de obicei, exista diferente intre sisteme, proiectantii sunt sfatuiti sa verifice daca valoarea presiunii de lucru a produselor pe care le compara este egala in toate cazurile. 

Comunicare transparenta

Producatorilor li se va solicita sa publice date despre eficienta in functionare, zgomot sau alte aspecte ale produselor lor impreuna cu manualele de instalare, iar informatiile despre reciclare pe un site web cu acces gratuit. Acestea vor ajuta utilizatorii sa compare eficienta diferitelor sisteme intr-un mod mai facil si mai transparent. De la 01/01/2018 Daikin va publica toate datele aferente LOT21 pe platforma sa web gratuita si pe portalurile sale.  

Si ce este important pentru beneficiari? 

Noile reglementari aduc vesti bune pe toate planurile. Mai multa transparenta si disponibilitatea unor date tehnice mai relevante vor ajuta beneficiarii, consultantii si alte parti implicate sa faca alegeri mai bune, bazate pe informatii mai realiste privind eficienta energetica. 

Fiind producatorul numarul unu de sisteme HVAC-R, Daikin continua in forta programul sau de Cercetare si Dezvoltare, orientat catre aducerea pe piata a unor produse noi, avand caracteristici ce tintesc atingerea unei eficiente energetice maxime si cele mai inalte performante posibile. 

Despre Daikin 
La nivel global, compania DAIKIN este prezenta in peste 145 de tari, avand 60.800 de angajati in cele 90 de fabrici.  Cu o experienta de peste 90 de ani in proiectarea si fabricarea de tehnologii de incalzire si racire, Daikin este lider de piata in tehnologia pompelor de caldura, fiind renumit pentru abordarea sa inovatoare in ceea ce priveste dezvoltarea de produse, precum si pentru calitatea de neegalat si versatilitatea solutiilor sale integrate. De altfel, Daikin a lansat in 2014 prima generatie de produse pentru segmentul rezidential care folosesc exclusiv agentul frigorific R32. 
Daikin VRV si Daikin Altherma sunt cele mai vandute sisteme de pompe de caldura in Europa, cu peste 500.000 de sisteme livrate pana in prezent.
In Europa compania are aproape 7.000 de angajati si 14 fabrici de productie cu sediul in Belgia, Republica Ceha, Franta, Germania, Olanda, Italia, Turcia, Marea Britanie si Spania. 
Daikin este pe piata din Romania din 1994, avand in prezent peste 37 de angajati si o retea complexa de distribuitori, axati pe solutii comerciale, industriale si rezidentiale.


Vizionari 599

Alte stiri din “ACTUALITATE”

Cum ar fi daca acoperisul tau ar contribui activ la reducerea emisiilor de carbon si la crearea unui oras mai verde, in timp ce iti scade costurile de intretinere?
Prin integrarea fatadelor verzi putem transforma orasele noastre in medii ecologice care sa combata in mod activ schimbarile climatice
Sisteme si solutii complete pentru acoperisuri verzi
Vegetatia din orase ajuta la reducerea temperaturilor prin evapotranspiratie, umbrire si absorbtie mai mica a caldurii si, astfel, poate contribui la scaderea mortalitatii cauzate de caldura