Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
pompe caldura

Grupuri de pompare cu turatie variabila. Utilitati si functionalitate.

Articol postat de: Master Engineering Data: 2017-07-04

Grupuri de pompare cu turatie variabila. Utilitati si functionalitate.

Specialistii Master Engineering va supun atentiei cateva informatii utile si de interes general privind grupurile de pompare apa, cu turatie variabila, incluzand pompe Grundfos, Wilo, Lowara, Saer. 

Aplicabilitatea echipamentelor de acest tip este din cea mai diversa, utilizandu-se pentru repomparea apei de consum, ridicare de presiune, in retele de apa, blocuri de apartamente, hoteluri, industrie, irigatii si nu numai.

Un grup de pompare, ca si executie standard, este compus din una, doua sau mai multe pompe, verticale / orizontale multietajate sau orizontale monoetajate, tip monobloc, montate pe o placa de baza, interconectate printr-un colector de aspiratie (ce se monteaza la bazinul tampon - din care trage grupul) si un distribuitor de refulare (ce se racordeaza la instalatia existenta), robineti de izolare, clapeti de sens montati pe refularea fiecarei pompe, tablou de electric pentru protectie si comanda, accesorii de automatizare, presostate, manometru, vas de expansiune. 

Pentru ca vorbim despre un grup de pompare cu turatie variabila, pompele pot fi echipate cu motoare avand convertizor de frecventa incorporat sau statia poate fi configurata cu tablou de comanda ce poate include convertizor pentru o pompa sau pentru toate pompele din componenta grupului de pompare.

master-engineering-pompe-si-grupuri-pompare

Care sunt avantajele utilizarii unui grup de pompare cu turatie variab1ila?

1. Mentinerea presiunii constante intr-un sistem in care consumurile de apa variaza; ex: variatia consumurilor intr-un bloc de apartamente, in cursul zilei fata de orele de varf.
2. Turatia variabila permite functionarea optima a motoarelor electrice, in functie de cerinte/consum, si implicit a pompelor, rezultand o exploatare conforma si costuri de intretinere reduse.
3. Reducerea consumurilor de energie printr-un functionare in parametri.
4. Obtinerea unui confort imbunatatit in expoatare, datorita reducerii nivelului de zgomot si a eventualelor lovituri de berbec, cauzate de pornirile efectuate direct in sarcina (fara convertizor).

master-engineering-grupuri-de-pompare-hidrofor-si-incendiu

Cum functioneaza un grup de pompare cu turatie variabila?

Statia de pompare echipata cu convertizor de frecventa, montat pe pompa sau in tabloul electric, mentine o presiune constanta prin ajustarea continua a turatiei motorului electric al pompei in functiune. In conditiile in care exista un singur convertizor de frecventa, acesta comanda o pompa.

Daca cerintele de consum cresc, tabloul de comanda va porni pompa secundara si va reduce corespunzator necesarului de apa, turatia pompei principale. O data cu reducerea consumului si pompele se vor opri in ordinea inversa pornirii, fara a se simti nicio modificare de debit sau de presiune in sistem.

Pentru utilizare si implicit uzura uniforma a tuturor pompelor, este recomandata rotirea acestora odata cu fiecare pornire.

Ca si spatiu de montaj, grupul de pompare trebuie instalat într-o camera ventilata pentru a asigura o racire optima a motoarelor electrice cat si a tabloului electric de comanda si protectie pompe. Intre statia de pompare apa si alte repere (pereti, mobila, etc) trebuie sa existe un spatiu de circa un metru, pentru eventualele interventii de service sau inspectii periodice.

O atentie sporita trebuie acordata sistemului de conducte la care se racordeaza grupul de pompare. Conductele ce conecteaza statia de pompare cu rezervorul tampon recomandam sa fie, ca si marime (diametru interior) cel putin egala cu cea a colectorului de aspiratie cu care este echipat grupul. Pentru racordare se poate utiliza oricare din cele doua capete ale colectorului/distribuitorului. 

Pentru colectoarele cu flanse, se monteaza o flansa oarba la capatul liber. In cazul in care nu este posibila montarea unei conducte de aceeasi marime, recomandam alimentarea grupului de pompare prin ambele capete ale colectorului. 
Pentru a reduce eventualele zgomote sau vibratii in instalatie, pot fi utilizate la montaj o serie de compensatoare cauciucate de vibratii.

Fundatia pe care se monteaza sistemul de pompare trebuie sa fie o suprafata plana si rezistenta, in cele mai multe cazuri o fundatie de beton. Grupul de pompare se ancoreaza.

Instalatia electrica din care se alimenteaza tabloul electric al grupului  trebuie sa fie configurata conform si sa asigure necesarul de forta pentru motoarele electrice. Sectiunea cablurilor electrice de alimentare trebuie sa corespunda cu specificaţiile din schema de conexiuni al tabloului electric de alimentare grup pompare, respectiv configurate conform puterilor motoarelor electrice.

In cele mai multe cazuri este recomandat un tablou general de distributie, ce include, pe langa protectii, si posibilitatea de oprire generala a intregului sistem de la un buton de urgenta.

master-engineering-solutii-pompare-fluide

Utilizarea unui vas de expansiune este binevenita. Acesta ajuta functionarea grupului de pompare prin reducerea numarului de porniri. Sfatul nostru: cu cat vasul de expansiune este mai mare cu atat statia de pompare apa va porni mai rar si implicit uzura pompelor si motoarelor va fi mai mica.

Explicatia: grupul de pompare va folosi initial apa din vasul de expansiune, senzorul/ automatizarea acestuia va simti diferenta de presiune intr-un interval mai mare si implicit va porni pompele mai tarziu.

Atentie: in functie de presiunea de lucru in instalatie, vasele de expansiune se incarca cu aer inaintea montarii, cu o presiune cuprinsa intre 0,7-0,9 x valoarea de lucru a pompelor.
In functionare, pentru verificarea pernei de aer din vasul de expansiune, acesta trebuie demontat si golit de apa. In caz contrar, presiunea citita in vas va fi presiunea din instalatie (valoare neconcludenta).

Pasii de urmat pentru punerea in functiune a unui grup de pompare sunt simpli:

1. Alimentati grupul de pompare cu apa si cu energie electrica.
2. Aerisiti foarte bine pompele inainte de orice pornire, cat si pe perioada punerii in functiune.
3. Verificati sensul de rotatie a motoarelor electrice prin procedeul start/stop din tabloul electric.
4. In cazul in care se pompeaza intr-o instalatie goala, recomandam pornirea pompelor cu robinerii aflati pe refularea acestora, in pozitia inchis circa 50%.
5. Efectuati setarile de presiune necesare in instalatie; pe presostate, in controlerul aflat in tabloul de comanda al grupului de pompare, sau direct in convertizorul de frecventa.
6. Dupa incarcarea instalatiei cu apa, se fac probe de functionare, cu masurarea curentilor electrici ale motoarelor.

Solicita, oricand si cu incredere, expertiza specialistilor Master Engineering in solutionarea diverselor aplicatii ce implica pompe si grupuri de pompare apa. Ne poti trimite intrebari la adresa de email office@master-eng.ro, sau poti afla mai multe informatii accesand situl nostru www.solutiipomparefluide.eu

Tags: pompare apa, grupuri de pompare, Master Engineering, aplicatii agricole, sistem hidrofor, pompe apa, stingere incendiu, sisteme irigatii, solutii pompare, pompare apa potabila, grupuri de pompare fluide, turatie variabila

Vizionari 6194

Alte stiri ale companiei Master Engineering

Master Engineering produce in sediul sau din Bucuresti sub brandul Solutii Pompare Fluide, grupuri de pompare a apei. Pe langa solutiile oferite cu produse pentru aplicatii industriale, irigatii, apa uzata, stingere incendiu sau pentru cele rezidentiale, Master Engineering ofera consultanta tehnica necesara identificarii celor mai bune solutii pentru proiectele sau aplicatiile clientului
Compania Master Engineering, distribuitor de pompe si grupuri de pompare a apei, asigura solutionarea diverselor aplicatii de vehiculare fluide in domeniul industrial si rezidential.
Master Engineering faciliteaza accesul la o gama extinsa de solutii de pompare apa
Intr-o perioada in care sectorul investitiilor imobiliare este in plin avant, sunt necesare informatii despre montarea si utilizarea unor pompe si grupuri de pompare apa potabila de consum.
Grupurile de pompare sunt concepute special pentru intrebuintari industriale sau rezidentiale cat si in aplicatiile agricole.
Daca ai in derulare un proiect, industrial sau rezidential, si nu ai expertiza necesara configurarii utilitatilor de apa, oricand poti solicita cu incredere solutiile din domeniu, oferite de specialistii Master Engineering.

Alte stiri din “ACTUALITATE”

Cum ar fi daca acoperisul tau ar contribui activ la reducerea emisiilor de carbon si la crearea unui oras mai verde, in timp ce iti scade costurile de intretinere?
Prin integrarea fatadelor verzi putem transforma orasele noastre in medii ecologice care sa combata in mod activ schimbarile climatice
Sisteme si solutii complete pentru acoperisuri verzi
Vegetatia din orase ajuta la reducerea temperaturilor prin evapotranspiratie, umbrire si absorbtie mai mica a caldurii si, astfel, poate contribui la scaderea mortalitatii cauzate de caldura