Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
Velux Club

Efectele zugravitului spatiilor interioare si ale fumatului asupra cailor respiratorii la copii

Data: 2008-07-08

Efectele zugravitului spatiilor interioare si ale fumatului asupra cailor respiratorii la copii

Efectele zugravitului spatiilor interioare si ale fumatului asupra simptomelor aferente cailor respiratorii la copiii cu risc de atopie in primul an de viata.

Introducere: Studiul privind copiii cu risc inalt de alergii de la Leipzig (Leipzig Allergy High-Risk Children Study – LARS) este un studiu prospectiv pe grup control de tip cohorta referitor la influenta expunerii la substante chimice in locuinte asupra sanatatii copiilor pe durata primilor ani de viata.

Structura si metode: 475 copii de varsta prematura si copii cu factori de risc alergic au fost selectati din generatia 1995/1996 in orasul Leipzig.

Douazeci si cinci compusi organici volatili (COV) au fost masurati in dormitoarele copiilor prin intermediul esantionarii pasive, pe o durata de 4 saptamani dupa nastere. Copiii au fost supusi unui examen medical la varsta de sase saptamani precum si la varsta de 1 an. Parintii au completat un chestionar.

Rezultate: Corelatiile intre expunerea la COV si infectii au fost calculate prin metoda regresiei logistice multiple. COV selectate arata o asociere directa cu locuintele zugravite de curand (OR = 2,4; 95% Cl 1,1 – 5,3). S-a constatat o crestere a riscului de infectii pulmonare la copiii cu varsta de 6 saptamani, daca au avut loc lucrari de renovare (zugravit OR 3,5; 95% Cl 1.3 – 24.0) sau de refacere a pardoselii in urma zugravitului in timpul sarcinii. O concentratie crescuta de stiren (>2,0µg/m3, indicator pentru pardoseala) a sporit riscul infectiilor pulmonare la copiii cu varsta de 6 saptamani (OR = 2,1; 95% Cl 1,1 – 4,1). Benzenul din mediul ambiental > 5,6µg/m3 a sporit riscul infectiilor cailor respiratorii la bebelusii cu varsta de 6 saptamani (OR = 2,4; 95% Cl 1,28 – 4,48). Fumatul in locuinta (OR = 2,0; 95% Cl 1,1 – 3.5) precum si lucrarile de renovare (OR = 1,9; 95% Cl 1,1 – 3,5) sunt de asemenea factori de risc pentru aparitia respiratiei suierate la copilul de 1 an.

Concluzii: Datele ofera indicii pentru prevenirea alergiilor si a bolilor pulmonare cronice la copiii cu risc crescut de atopie. Expunerea la substante chimice din aerul ambiental trebuie redusa incepand din momentul nasterii.

Cuvinte cheie: copii cu risc crescut de atopii – poluarea aerului – COV – lucrari de renovare – fumat – infectii pulmonare

Romania: SC Naturalpaint SRL www.naturalpaint.ro

OR = Odds ratio (raportul de probabilitate, rata de sansa).

Solutia alternativa: Utilizarea vopselelor ecologice.

Prezentare produs: Vopsea pe baza de var pasta Kreidezeit

Descriere: Vopsea alba, pentru interior, din materii prime naturale. Este ideala pentru vopsirea incaperilor umede (baie, bucatarie, pivnita), deoarece nu influenteaza capacitatea de difuziune a suprafetei si impiedica formarea de mucegai datorita alcalinitatii ridicate.

Rezista la frecare si la stropirea cu apa, indicata in special pentru alergici (calificativul Sehr Gut-cel mai bun-, acordat de revista germana öko-test), si pentru vopsirea camerelor de copii.

Disponibil in doua variante: vopsea neteda si varianta structurata cu granule de 0.5 mm. Poate fi nuantata cu pigmentii Kreidezeit.

Forma de prezentare: galeti de 10 L (pentru 36- 44 mp)

Modul de actionare

Se spune ca vopselele pe baza de calcar/ var produc suprafete de pe care cade praf de vopsea. Vopselele pe baza de calcar de mina produc suprafete solide si rezistente la frecare, datorita modului special de preparare. Calcarul din mina de marmura utilizat este dispersat cu ajutorul unui mixer cu viteza mare, particulele individuale de calcar fiind astfel separate complet. Prin aceasta operatiune este marita suprafata totala a fiecarei particule de calcar care are ca efect cresterea adeziunii, astfel ca vopseaua pe baza de var de la Kreidezeit are o aderenta buna si pe suprafete care in mod normal nu sunt indicate pentru utilizarea vopselelor pe baza de var. Prin adaugarea de cantitati minime de clei celular este impiedicata reaglomerarea elementelor calcarului, pastrandu-se stabilitatea.

Vopseaua pe baza de calcar de mina este umpluta cu faini si nisipuri de marmura.

Proprietati

- gata de utilizare

- rezistenta la frecare si la stropirea cu apa

- indicata in mod special pentru alergici

- capacitate de difuziune, nu creaza tensiune

- capacitate buna de acoperire, mata

- revopsibila de mai multe ori

- dezinfecteaza si impiedica formarea mucegaiului

- capacitate mare de reflectare

- usor de prelucrat

- resturile de vopsea sunt compostabile

- non-emisiva

- densitate: aprox. 1,5 kg / l

Compozitie

Calcar din mina de marmura, faini si nisipuri de marmura, apa de sinter, celuloza metilica (clei celular)

Studiu efectuat in Germania

www.naturalpaint.ro


Vizionari 564

Alte stiri din “ACTUALITATE”

Cum ar fi daca acoperisul tau ar contribui activ la reducerea emisiilor de carbon si la crearea unui oras mai verde, in timp ce iti scade costurile de intretinere?
Prin integrarea fatadelor verzi putem transforma orasele noastre in medii ecologice care sa combata in mod activ schimbarile climatice
Sisteme si solutii complete pentru acoperisuri verzi
Vegetatia din orase ajuta la reducerea temperaturilor prin evapotranspiratie, umbrire si absorbtie mai mica a caldurii si, astfel, poate contribui la scaderea mortalitatii cauzate de caldura