Lemnul a fost si este unul dintre cele mai populare materiale utilizate in domeniul constructiilor. De altfel, faptul ca a ramas inca din cele mai vechi timpuri un material atat de utilizat in intreaga lume dovedeste ca proprietatile sale nu pot fi echivalate nici macar prin intermediul tehnologiilor de ultima ora. Utilizarea de lemn pentru constructii nu va disparea niciodata din actualitate, insa exista imbunatatiri care se aduc periodic. Altfel spus, variantele de lemn care erau populare in urma cu zeci de ani au fost modificate si imbunatatite pentru a fi mai rezistente si mai adaptabile diferitelor conditii de mediu. Una dintre solutiile preferate ale inginerilor constructori a devenit lemnul stratificat. Creat in urma unui proces ce ii confera rezistenta, duritate si durabilitate, lemnul stratificat este tot mai folosit in constructii si are multiple intrebuintari. Cu ajutorul acestui material vei descoperi cum se obtine lemnul stratificat si de ce este o excelenta optiune daca vrei sa gasesti cele mai rezistente materiale pentru casa ta.
Cel mai bun lemn pentru constructii: lemnul stratificat
Lemnul stratificat reprezintă un material care se foloseste tot mai mult in domeniul constructiilor, deoarece are proprietati ce-l transforma intr-o solutie foarte rezistenta. El este obtinut prin lipirea, in urma presarii, a unor straturi de lemn. Fiecare dintre aceste straturi de lemn natural rezulta in urma debitarii radiale a lemnului. Lipirea lor se face cu ajutorul unui adeziv impermeabil, extrem de rezistent in timp.
Citeste si:
Usi din lemn stratificat de interior sau exterior - modele si optiuni pentru fiecare locuinta
Faptul ca sunt utilizate mai multe randuri, desi acestea sunt subtiri, atribuie lemnului stratificat o excelenta rezistenta si duritate. Practic, fiecare strat este protejat de eventualele modificari de volum si de deformari, cu ajutorul celorlalte straturi. Tocmai aceasta rezistenta transforma lemnul stratificat in solutia ideala si pentru constructiile facute in conditii de mediu care, altfel, ar ameninta lemnul in forma sa simpla.
Chiar si spre deosebire de lemnul masiv, cel stratificat este extrem de rezistent in timp. Cercetarile expertilor din domeniu au demonstrat ca rezistenta lemnului stratificat este dubla fata de cea a lemnului masiv. Acesta din urma este expus curbarii, crapaturilor si deformarilor cauzate de actiunea factorilor de mediu in timp, in vreme ce lemnul stratificat rezista mult mai bine. Faptul ca straturile se protejeaza intre ele face o foarte mare diferenta, iar adezivul care le uneste este si el impermeabil, ceea ce contribuie din plin la cresterea durabilitatii. Nu este, deci, de mirare ca lemnul stratificat este utilizat in cazul foarte multor tipuri de structuri si constructii.
La ce se utilizeaza lemnul stratificat
Proprietatile lemnului stratificat il recomanda atat pentru construirea unor structuri mari, cat si pentru fabricarea de componente mai mici. Dimensiunile placilor de lemn stratificat pot fi foarte mari, acesta fiind un material produs la comanda. Astfel, el este folosit la ridicarea constructiilor de tipul teraselor, pergolelor sau foisoarelor. In acelasi timp, rezistenta lui il face sa fie o varianta ideala si pentru producerea lambriurilor prin care pot fi imbracati peretii interiori ai unei locuinte. Expuse deseori umezelii sau socurilor termice, lambriurile obisnuite pot ajunge sa se deformeze rapid. In schimb, cele din lemn stratificat vor avea o rezistenta mult mai mare si isi vor pastra pentru o perioada indelungata aspectul impecabil.
Pe www.construiesti.com poti descoperi mai multe informatii despre caracteristicile si utilizarile pe care le poate avea lemnul stratificat. De asemenea, ai ocazia sa profiti de oferte speciale si poti plasa comenzi personalizate, in functie de nevoile si de planurile tale de constructii. Daca decizi sa comanzi grinzi sau lambriuri din lemn stratificat, vei beneficia si de avantajul sigurantei unei livrari in cele mai bune conditii, fara teama ca vei primi produsele cu vreun defect.
Tags: lemn stratificat, lemn, constructii, grinzi, lambriuri, lemn masiv