Expo-conferinta care a strans arhitecti din Romania si Marea Britanie a avut un real succes. Cifrele demonstreaza in ce masura a fost apreciat ARThitecture de catre participanti:
- peste
180 de participanti, dintre care 82% arhitecti, 14% specialisti din domenii conexe si 4% oameni de presa
- toate locurile s-au ocupat
cu doua saptamani inainte ziua evenimentului
- au participat
arhitecti din peste 24 de localitati din intreaga tara: Cluj Napoca, Bucuresti, Iasi, Timisoara, Sibiu, Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Brasov, Targu Mures, Sighisoara, Bacau, Suceava, Alba Iulia, Deva, Ramnicu Valcea, Roman, Falticeni, Zalau, Bistrita, Fagaras, Reghin, Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc.
Bryan Avery, denumit „expertul arhitecturii futuriste din Londra”, si-a impartasit experienta in cadrul prezentarii „The Seven Verities”. Arhitectul londonez si-a prezentat cateva dintre proiectele care i-au solicitat cel mai mult expertiza, prin intermediul principiilor de lucru la care Avery tine cel mai mult.
„Cele sapte principii sunt ca niste instrumente la care eu cant ca un muzician zilnic in profesia mea. Aceste principii fac referire la expresia englezeasca traveling the seven seas, o expresie care inseamna ca persoana respectiva exploreaza lumea. Acelasi lucru se aplica si prezentarii mele, numai ca lumea la care fac eu referire este arhitectura”, a marturisit Bryan Avery in cadrul Expo-Conferintei ARThitecture.
Si
Attila Varga a fost un speaker foarte apreciat in cadrul evenimentului. Invitatul, istoric de profesie, a prezentat importanta mostenirii lasate de un arhitect mason asupra Clujului, ca oras „verde”.
„Pakei Lajos a vazut Clujul „verde” ca o armonie intre natura si constructii. De ce aceasta viziune? Progresul in gandire este strans legat cu gandirea masonica, in privinta biopoliticii (crearea unui organism supranational, care pentru confort si echilibru, care le cerea persoanelor renuntarea la drepturi individuale). Gandirea se aseamana cu situatia de astazi, cu forma suprastatala a Uniunii Europene”, a fost una dintre cele mai importante concluzii ale lui Attila Varga in cadrul ARThitecture.
Debate-ul din cadrul ExpoConferintei a punctat cateva controverse din lumea arhitecturii. Marina Neagu (economist urbanist), Eugen Panescu (arhitect, profesor de arhitectura) si Constantin Geoagea (jurnalist pentru publicatia Zeppelin, de arhitectura, arhitect) au fost actorii debate-ului.
Discutiile s-au directionat spre rolul educatiei in cadrul arhitecturii si in spatiul public.
Expo-Conferinta ARThitecture s-a desfasurat in data de 3 octombrie, in cadrul centrului de conferinte The Office din Cluj Napoca, sub tema Ecosisteme si Arhitectura Sustenabila: principii de proiectare bioclimatica si aplicarea tehnicilor naturale si inovatoare. Evenimentul a reunit o seama de speakeri arhitecti apreciati ca surse de inspiratie pentru intreaga industrie arhitecturala.
Evenimentul a fost organizat de Libero Events, agentie care are in portofoliu manifestari precum targuri si conferinte nisate pe domeniile: turism, comert electronic, antreprenoriat, resurse umane, marketing, software architecture.