O amenajare potrivita a spatiilor publice ar putea aduce municipalitatilor venituri de milioane de euro si ar imbunatati calitatea vietii locuitorilor.
Arhitectul Peter Bishop a dat ca exemplu orasul Chicago, care a investiti 440 milioane de dolari intr-un spatiu public care a generat ulterior venituri de aproape 6 miliarde de dolari.
Arhitectii romani pledeaza pentru investitii in dezvoltarea si transformarea spatiilor publice, ca un mijloc de a imbunatati calitatea vietii locuitorilor si implicit de a atrage mai multe investitii, activitate sociala si comerciala in fiecare oras. Astfel, conferinta organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) cu prilejul Balului Arhitectilor a subliniat faptul ca orasele cu cel mai mare succes turistic si comercial au investit in spatii publice care au adaugat valoare si au atras locuitori cu potential financiar si intelectual, potentand astfel intreaga viata economica a comunitatii.
Arhitectul Peter Bishop (renumit pentru transformarile benefice pe care le-a adus Londrei, alaturi de echipa sa, din functia de Director al Agentiei de Dezvoltare, echivalentul celei de arhitect sef) a mentionat ca peste tot in lume este dificil sa convingi autoritatile. “Le-am explicat ca, daca primaria are peste 150 de contabili, ar putea sa ia in considerare si o echipa de macar 20 de arhitecti care sa aduca viata si prosperitate in oras, cu o viziune coerenta de dezvoltare pe termen lung. Este foarte simplu, cand ai ceva bani investesti, cand nu mai ai te opresti, dar de undeva trebuie sa incepi, pentru ca rezultatele vor aparea imediat. In plus multe dintre interventiile facute nu au fost deloc costisitoare”, a povestit el.
Conferinta a adus in discutie o serie de spatii bucurestene – Piata Universitatii, Piata Unirii si Piata Victoriei, dar si zona pietei Matache si a Garii de Nord, atat din perspectiva istorica si de arhitectura, cat si ca potential si utilizare.
“Este o tema care nu se poate epuiza intr-o conferinta, am abordat-o si anul trecut intr-un dialog cu un grup al intelectualitatii si a formatorilor de opinie si o abordam in fiecare zi in comunicarea noastra cu autoritatile locale din diferite orase incercand sa organizam concursuri de arhitectura, precum cel pentru Piata Universitatii sau Livada Postei din Brasov” a declarat Serban Tiganas, Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (O.A.R). “O.A.R are un rol consultativ in ceea ce priveste deciziile primariilor, insa ne straduim sa convingem autoritatile ca este o tema extrem de importanta, care poate genera venituri semnificative pentru comunitati si o viata mai buna pentru locuitori. A amenaja spatii publice este o investitie, nu o cheltuiala”, a mai punctat Serban Tiganas.
Istoricul Adrian Majuru a realizat un portret extrem de precis al Bucurestiului vechi, invitand asistenta prin intermediul prezentarii sale la o plimbare prin trecut, oferind un context care explica de unde s-a pornit in constructia Capitalei, un oras tanar comparativ cu ale capitale europene.
Arhitectul Serban Sturdza a abordat subiectul Diametralei Buzesti-Berzei-Uranus din Bucuresti, in relatie cu complexitatea zonei Matache pentru care, alaturi de Arhitectii Voluntari, a propus idei cu care spera sa convinga autoritatile sa salveze caracterul spatiului si, implicit, sa reconsidere actiunile programate. Un element central este pastrarea, reabilitarea si refunctionalizarea in scop comercial a Halei Matache Macelaru, monument istoric. Publicistul Stelian Tanase a aratat ca acest cartier are avantajul de a fi perceput deja la nivel colectiv ca o zona in care se realizeaza schimburi, activitati comerciale, aspect care ar putea fi valorificat.
Astfel, in cadrul conferintei s-a lansat cartea
“Cui i-e frica de cartierul Matache? Principii de regenerare urbana pentru zona Matache – Gara de Nord din Bucuresti” (Pro Patrimonio 2012), autor colectiv Arhitectii Voluntari, concept editorial Mirela Duculescu.
„Arhitectii nu isi propun doar sa critice, venim cu analize, comparatii si solutii pentru abordarea profunda a temelor, asa cum au facut-o si Arhitectii Voluntari prin intermendiul acestui studiu si al acestei carti. In ce masura vom reusi sa fie luate in considerare, depinde numai de administratie. Noi suntem aici si iata ca ne straduim sa purtam acest dialog, dupa multi ani in care relatia dintre profesia de arhitect si administratia responsabila cu gestiunea oraselor a fost destul de timida”, a subliniat Serban Tiganas.
Invitatii speciali precum istoricul Adrian Majuru, scriitorul Stelian Tanase, criticul literar Dan C. Mihailescu, prof. dr. Istoric de arta Ruxandra Demetrescu, prof. dr. Arh. Nicolae Lascu, arh. Serban Sturdza - Vicepresedinte Pro Patrimonio si Vicepresedinte OAR, arh. Serban Tiganas – Presedinte OAR si arh. Peter Bishop au punctat, au prezentat studii de caz si solutii si au dialogat cu publicul format din arhitecti, studenti, reprezentanti ai societatii civile si personalitati culturale.
Ordinul Arhitectilor din Romania este organizatie profesionala infiintata potrivit prevederilor Legii nr. 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect, cu modificarile si completarile ulterioare. Prin activitatea membrilor sai, O.A.R. are nobila misiune de a convinge pe orice beneficiar al serviciilor de arhitectura ca acestea reprezinta, in primul rand, un act de cultura de interes public, cu implicatii urbanistice, economice, sociale si ecologice.
Detalii despre Organizatie si activitatea sa gasiti la
www.oar.org.ro www.distrugeri.ro., www.oar-proiecteculturale.ro, http://60-project.blogspot.com