Arhitectii din Capitala atrag atentia asupra lipsei de control in ceea ce priveste procesul de reabilitare termica a blocurilor si a consecintelor estetice si practice care decurg din aceste actiuni.
Ordinul Arhitectilor din Romania, Filiala Teritoriala Bucuresti atrage atentia ca utilizarea polistirenului in renovarea cladirilor vechi nu este o reteta standard care se poate aplica uniform, existand posibilitatea de a opta si pentru alte solutii. Aceasta practica este contraindicata in cazul cladirilor publice sau a imobilelor vechi cu o valoare arhitectonica deosebita. Un prim efect nefast al programului de reabilitare al blocurilor vechi il reprezinta „betia cromatica psihedelica”, dar si calitatea indoielnica a lucrarilor care poate periclita sanatatea imobilelor si a locatarilor.
La sfarsitul anului 2011 OAR Bucuresti a trimis catre Ministerul Dezvoltarii Durabile si a Turismului (MDRT), catre toate primariile de sector precum si primariei Capitalei (PMB) o documentatie generoasa ca informatie si argumentare, care cuprindea o serie de solutii alternative, aplicate in Franta, pentru reducerea pierderilor de caldura in blocurile vechi. Acest demers nu a avut deloc efectul scontat.
„Cresterea confortului in locuinte si diminuarea pierderilor de caldura sunt obiective realiste si urgente in conditiile imbatranirii fondului construit si a cresterii alarmante a costurilor de intretinere. De aici pana la alterarea aspectului original al fatadelor si la betia cromatica s-a mers prea departe cu arbitrarul deciziilor”, declara prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc, Presedintele OAR Bucuresti. „S-a ajuns la o cromatica absolut psihedelica in ceea ce priveste blocurile de locuinte. Avem acum cladiri peste care s-a aplicat o zugraveala violet, verde de China, albastru ultramarin sau galben pai. Mai mult, sunt cazuri in care primariile au impus formule unice care contin combinatii de tipul portocaliu cu albastru, impuse prin caietul de sarcini”, adauga arhitectul Mircea Ochinciuc.
arh. Mircea Ochinciuc, presedinte OAR Bucuresti
Arhitectii din Bucuresti acuza lipsa de control in ceea ce priveste zugravirea blocurilor. „In unele cazuri administratorul Asociatiei de Proprietari este cel care decide culorile si geometria acestor pete si de multe ori gusturile acestora sunt indoielnice”, precizeaza reprezentantul OAR Bucuresti.
Dincolo de obiectiile referitoare la coloritul blocurilor reabilitate arhitectii atrag atentia si in ceea ce priveste utilizarea polistirenului, fenomen numit de acestia „polistirenizare”. Arhitectii amintesc ca Ungaria si Italia s-au declarat impotriva acestei solutii, preferand solutii alternative aplicate la interior. Polistirenul etanseaza cladirea, nu mai permite trasferul de vapori, putand produce igrasie si afectand in timp imobilul. In plus, executia necorespunzatoare (fara inchidere cu profile metalice) a dus la fenomene de tipul cuib de soareci, sobolani si insecte care au patruns intre sistemul de termoizolare si fatada blocului si care, in timp, vor afecta sanatatea locatarilor. Mai mult, in anumite situatii polistirenul s-a aplicat numai cu adeziv, fara dibluri, cu tehnici improvizate, fapt care ar putea conduce la caderi de tencuiala sau de sistem de termoizolare de fatada periculoase pentru trecatori.
„Polistirenul este obtinut din petrol, o resursa epuizabila, deci nu poate fi vorba in acest caz de dezvoltare durabila. De asemenea, trebuie amintit faptul ca nu se stie cum se va comporta acest produs pe fatade dupa 15 ani, existand posibilitatea sa scada aderenta plasei de fibra de sticla sau ca polistirenul sa se volatilizeze in timp”, explica arhitectii bucuresteni.
Acest tip de termoizolare nu a fost testat suficient. In acest moment nu exista nici o cladire termoizolata astfel si peste care sa fi trecut 10 sau 15 ani, pentru a putea vedea cum se comporta in timp.
Potrivit datelor Guvernului din 2011 in perioada 2008-2011 au fost reabilitate 1.667 de blocuri la nivel national. Aceste proiecte au atras investitii de circa 600 de milioane de euro.
Bucurestiul a fost orasul cu cele mai multe blocuri reabilitate in ultimii trei ani, sectorul 2 fiind lider detasat in ceea ce priveste fondurile alocate. La nivel national, in ceea ce priveste numarul de cladiri reabilitate, pe locul doi este Cluj Napoca, urmat de Slatina, Drobeta Turnu Severin si Piatra Neamt. Blocurile reabilitate pana acum in Bucuresti reprezinta o treime din totalul pe tara. Pentru urmatorii trei ani primariile de sector promit sa reabiliteze peste o mie de blocuri.
Ordinul Arhitectilor din Romania este o organizatie profesionala infiintata potrivit prevederilor Legii nr. 184/2001 privind exercitarea profesiei de arhitect, cu modificarile si completarile ulterioare. Prin activitatea membrilor sai, O.A.R. are nobila misiune de a convinge pe orice beneficiar al serviciilor de arhitectura ca acestea reprezinta, in primul rand, un act de cultura de interes public, cu implicatii urbanistice, economice, sociale si ecologice.
Detalii despre Organizatie si activitatea sa gasiti la
www.oar.org.ro, www.distrugeri.ro, www.oar-proiecteculturale.ro, http://60-project.blogspot.com.