Designerii suedezi de la
Glimpt Studio impreuna cu mestesugarii romi din reteaua Mesteshukar ButiQ au creat o colectie limitata de produse avand ca baza artistica conceptul de nomadism si schimburile culturale produse de acesta. Colectia a fost prezentata saptamana trecuta la Stockholm Design Week cu sprijinul Institutului Cultural Roman.
Inca din 2014 Institutul Cultural Roman a contribuit la Stockholm Design Week prin concepte curatoriale ce au implicat obiecte mestesugaresti si principii de design modern. Este prima data cand Institutul Cultural Roman prezinta o astfel de colaborare: Suedia – Romania, ca rezultat al unei initiative independente venita din partea retelei de intreprinderi de economie sociala Mesteshukar ButiQ.
Expozitia poate fi vizitata la
Institutul Cultural Roman din Stockholm pana pe data de 4 martie 2016. Proiectul va fi apoi preluat de Muzeul din Falkenberg, unde expozitia va fi inaugurata in data de 8 aprilie, Ziua Internationala a Romilor.
Nomadismul a inceput prin a fi o realitate universala, cu functie sociala si culturala. Nomazii au reusit sa schimbe atat granitele geografice cat si mentalul colectiv. Cu toate acestea chemarea nomada a supravietuit in adancurile omului contemporan, s-a adaptat la noul mediu si si-a gasit o noua forma in arta si in design.
Glimpt Studio a inteles aceasta nevoie de a pastra arta mestesugului si de a-i da ocazia sa prinda forma in obiecte contemporane de design. Glimpt Studio a dezvoltat o metoda de lucru inedita bazata pe motivatie si simtul curiozitatii. Aceasta metoda combina interesul pentru mestesugurile traditionale, descoperirea unor noi culturi, calatoriile si nu in ultimul rand oamenii. In Romania designerii suedezi s-au integrat perfect in comunitatile de mestesugari romi, le-au ascultat povestile si cel mai important, au schimbat experiente unice intre design si tehnica traditionala roma.
Mattias Rask si Tor Palm au reusit sa inteleaga prin proiectul Glimpt Studio aspecte ale nomadismului care marcheaza inca cultura roma. S-au lasat inspirati de orice detaliu al vietii, de produsele mestesugarilor si au creat aceasta expozitie de produse care demonstreaza ca mestesugul poate fi o arta cu valente moderne. Proiectele lor i-au purtat pana acum in Africa de Sud, Vietnam, Peru si, cel mai recent, Romania.
Pe durata expozitiei de la Stockholm vor avea loc discutii intre cei doi designeri, Mattias Rask si Tor Palm, un reprezentant al organizatiei Mesteshukar ButiQ, Andrei Georgescu si Helena Hertov, curator al muzeului Falkenberg, avand ca tema de discutii design-ul social si schimburile de experienta.
Mesteshukar ButiQ este un suporter activ in spatiul romanesc in sustinerea mestesugurilor traditionale rome prin crearea unor colectii de produse care beneficiaza de valoarea tehnicilor de lucru rome si a traditiilor demult uitate. Caldararii, argintarii, impletitorii si rudarii au avut astfel ocazia sa-si continue mestesugul si sa-l valorifice prin prezenta designerilor internationali. Este a treia expozitie de design la care afacerea sociala este prezenta, dupa Viena Design Week si Romanian Design Week. Produsele pot fi vazute in Romania in magazinul din strada Edgar Quinet nr. 7, langa Casa Capsa, si comandate online pe
www.mbq.ro. Pe langa colectia de obiecte in serie limitata de home decor brandul reuneste si colectii de bijuterii si haine. In perioada urmatoare magazinul Mesteshukar ButiQ va prezenta serii limitate de cadouri tematice pentru Martisor si Paste.
Despre Mesteshukar ButiQ
Mesteshukar ButiQ este o retea de intreprinderi de economie sociala si un suporter activ al revalorizarii mestesugurilor traditionale rome, care a reusit sa aduca o viziune proaspata asupra mestesugurilor rome si sa relanseze produse si obiecte traditionale, cu un design contemporan.
Destinate acoperirii nevoilor contemporane de reconectare a vietii la natural si de protejare a mediului inconjurator, produsele si serviciile oferite de Mesteshukar ButiQ implica o materie prima curata, cunoasterea unui mestesug trecut prin lunga proba a timpului, maini iscusite si o utilitate imediata. Mesteshukar ButiQ este sprijinit de Asociatia Romano ButiQ, KCMC, Fundatia ERSTE si Social Innovation Solutions.
Persoana de contact:
Alexandra sarpe
Telefon: 0741 284 649
Email: alexandra@mbq.ro
Fulvia Meirosu
Telefon: 0740 302 189
Email: fmeirosu@yahoo.com