Marmura se afla in topul alegerilor pentru amenajarea spatiilor interioare cu piatra naturala. Eleganta si durabila, marmura are darul de a transforma radical orice locuinta, oricare ar fi stilul de amenajare preferat, de la cel clasic la cel ultramodern. Reusita demersului de inserare a acestui tip de piatra naturala in interiorul casei depinde insa de o buna cunoastere a materialului ales si renuntarea la conceptiile gresite care roiesc in jurul acestuia.
Marmura se bucura de o istorie bogata si o utilizare extensiva ce dateaza de milenii. Locuitorii Imperiului Roman au apreciat-o, iar caracteristicile sale fizice, dar si incredibila sa frumusete si eleganta au traversat cu succes vremurile, avand ecou pana in prezent. Delicata, dar in acelasi timp, puternica, marmura este o investitie in calitate, bun gust, lux si confort – toate atribute aplicabile si locuintei tale, indiferent care ii sunt dimensiunile.
Amenajarea spatiilor interioare cu ajutorul marmurei, sub orice forma ar veni aceasta piatra naturala, va oferi un plus de personalitate caminului, dar, inainte de a demara procesul de transformare, este important sa fii la curent cu unele dinre cele mai raspandite conceptii gresite despre aceasta piatra naturala:
Marmura este o piatra naturala foarte scumpa
Poate cea mai vehiculata conceptie gresita si prima pe care o vei auzi este legata de costul marmurei. Intr-adevar, in functie de proiectul derulat, investitia in marmura pentru locuinta ta ar putea sa iti scoata sume generoase din buzunar. Cu toate acestea, vorbim totusi despre investitia intr-o piatra naturala – sinonim nu atat al frumusetii, cat mai ales al durabilitatii – a carei rezistenta, mai ales cand i se asociaza o intretinere optima, o transforma intr-o alegere profitabila pe termen lung.
Gandeste-te astfel: materialele mai putin rezistente, fiabile, dar mai ieftine vor necesita interventii ulterioare, de la reparatii la inlocuirea totala, ceea ce va genera costuri suplimentare care se vor adauga celor initiale. De-a lungul anilor, asadar, investitia in marmura – sau in alte tipuri de pietre naturale populare, precum travertinul, onixul si ardezia – se va dovedi mult mai profitabila. Cat despre aspectul estetic, cel oferit de marmura poate fi cu greu egalat de alte tipuri de materiale folosite in amenajarile de interior.
Dispui de un buget fix in care este foarte important sa te incadrezi? Diversitatea metodelor de obtinere a placilor de marmura utilizate pentru proiectele din interiorul casei iti pune la dispozitie si modele la preturi atractive. In plus, nu uita de promotiile pe care ti le propun magazinele de profil precum PIATRAONLINE!
Marmura se pateaza si se degradeaza cu usurinta
Fiind un tip de piatra naturala, marmura este imuna in fata distrugerilor de care au parte materiale ca plasticul, lemnul s.a. Cu toate acestea, duritatea, permeabilitatea redusa si rezistenta la temperaturi inalte nu sunt ireprosabile – aici intervine aplicarea, dupa montare, a solutiilor de impermeabilizare. Aceste produse maresc considerabil gradul de rezistenta al marmurei in fata degradarii produse de expunerea repetata la umiditate si temperaturi ridicate ori la actiunea factorilor mecanici ori chimici (acizii organici degradeaza marmura).
Asadar, poti elimina din start neplacerile aplicand, imediat dupa montare, un produs care sigileaza marmura, ales in functie de nevoile proiectului: poti opta pentru un impermeabilizant care accentueaza nuanta naturala a marmurei, spre exemplu, sau pentru unul 100% ecologic. Cea mai sigura varianta? Alegerea unui impermeabilizant cu actiune puternica - LTP Mattstone este un astfel de produs care, odata aplicat, tine la distanta pete favorizate de apa si grasimi si imbunatateste rezistenta totala a pietrei naturale.
Intretinerea marmurei este anevoioasa
Pare complicat sa aplici impermeabilizant dupa montarea placilor, blaturilor etc. de marmura? Nu este deloc, la fel cum nu este deloc dificil nici sa cureti si sa intretii eficient marmura care iti decoreaza locuinta. Tot ce ai de facut este sa alegi produsele special concepute pentru ingrijirea pietrei naturale astfel incat sa te poti bucura de ea cat mai mult timp cu putinta, iar marmura sa isi pastreze – si chiar imbunatateasca – aspectul de-a lungul anilor.
Care sunt „armele” tale? Detergentul pentru curatarea marmurei care indeparteaza urmele de ulei si alte grasimi, cat si eventualele ceruri si murdaria clasica (praf etc.), dar si spray-ul pentru intretinere, excelent pentru igienizarea zonelor mai putin accesibile placate cu marmura, cat si pentru semineuri si blaturi.
Produse optionale pe care te poti baza sunt ceara destinata intretinerii marmurei si uleiul care ofera pietrei naturale un aspect antichizat.
Nu pot folosi marmura decat in anumite zone ale casei
Marmura poate fi folosita in fiecare incapere a casei, fara nicio limita. Aleasa adesea pentru bai si bucatarii, sub forma de pardoseli si blaturi, marmura este o alegere inspirata si pentru semineul si pardoseala din living ori pentru decorarea peretilor unui dormitor somptuos. Totodata, marmura poate lua forma unor obiecte decorative care, la randul lor, isi pot gasi locul de-a lungul intregii case.
Diversitatea cromatica, a grosimii, marimii si finisajului in care este disponibila face din marmura o alegere foarte versatila pentru locuinta, astfel ca proiectele tale, oricat de variate ar fi, se pot baza oricand pe acest tip superb de piatra naturala.
Marmura este... rece
Piatra naturala este, prin natura sa, un material care pare mai „rece” decat lemnul sau plasticul, spre exemplu. Insa acest efect potential nedorit poate fi contracarat cu usurinta. Cand vorbim despre o pardoseala din marmura, aceasta poate fi acoperita cu mici covoare amplasate strategic in zona obiectelor de mobiler precum patul, canapeaua sau fotoliile. In rest, permite-i frumoasei marmure sa isi dezvaluie eleganta in toata splendoarea ei!
Cat despre impactul vizual pe care il are, trebuie spus ca marmura este disponibila intr-o varietate de nuante descrise ca fiind „calde”, astfel ca impresia de „raceala” data de cromatica poate fi combatuta prin selectarea unor placi ori obiecte din marmura in astfel de tonuri: bej, crem, maro, rosu etc.