„Aplicarea conceptelor despre dezvoltarea durabila prin particularizarea lor asupra fiecarei resurse este una din solutiile ce evita destabilizarea economica si constituie premizele progresului social” a declarat dl. Claudiu Georgescu, Presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania, referindu-se la Conferinta Nationala „ LEMNUL-un produs de constructii pentru dezvoltare durabila”, organizata de APMCR in data de 12 Mai 2010, la Romexpo, sala Balcescu.
„Intr-o tara in care suprafata impadurita este de 6909 mii ha. si in care in anul 2008 s-au taiat 85730 ha iar impaduririle au fost de 11244 ha, problemele unei structuri optime ale speciilor plantate in raport cu necesitatile actuale si viitoare constituie unul din subiectele ce vor fi abordate in cadrul conferintei nationale”, a continuat dl. Georgescu.
Cu o civilizatie milenara bazata pe utilizarea lemnului, dar care in timp a ajuns o furnizoare de cherestea, pierzand si din importantul segment al productiei de mobila, Romania trebuie sa adopte un nou tip de politica in privinta acestei resurse valoroase si regenerabile de care inca mai dispune.
In acest demers constructiv, APMCR impreuna cu partenerii profesionali: ASFOR, APROCOR, ASI, CCIR si Romexpo vor prezenta si supune dezbaterii urmatoarele probleme:
a) padurile Romaniei – factor de sustinere a dezvoltarii nationale durabile, situatie fond forestier – exploatabilitate, planificare, sustenabilitate;
b) politici de industrializare a lemnului pentru cons-tructii;
c) politici de cercetare pentru valorificarea in constructii a materialului lemnos;
d) politici de constructii pentru stimularea locuintelor din lemn;
e) pozitiile asociatiilor profesionale vis a vis de politicile guvernamentale;
f) realizari in Romania- oferta de de structuri si case de lemn;
g) izolatii din fibra de lemn si materiale complementare pentru constructii.
Manifestarea este realizata cu sprijinul: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului-ANCS, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Ministerul Mediului si Padurilor, care prin reprezentantii lor de competenta vor prezenta politicile sectoriale privind subiectul propus.
Consideram ca larga paleta de utilizari care se poate obtine printr-o utilizare inteligenta a masei lemnoase, de la izolatii termice pina la case de lemn realizate in sistem industrial, poate sa constituie o reinterpretare moderna a proverbului „Codrul frate cu romanul” si sa genereze o politica nationala de dezvoltare durabila.
APMCR este o asociatie profesionala constituita in 1997, membra a Consiliului European al Producatorilor de Materiale pentru Constructii (CEPMC), ce reprezinta interesele comune ale membrilor sai, principalii producatori de materiale pentru constructii, in fata autoritatilor publice, in raporturile cu institutiile publice si profesionale din tara si din strainatate.
La nivelul anului 2009 cifra de afaceri a membrilor APMCR a fost de 620 milioane euro, ceea ce constituie un indicator relevant despre forta organizatiei.
Mai multe detalii despre activitatile APMCR gasiti accesand site-ul www.apmcr.org.
www.apmcr.org