Vitraliile sunt elemente decorative compuse din bucati de sticla colorata asamblate cu ajutorul unei armaturi de plumb, ce pot fi montate in cadrul ferestrelor sau usilor. Securinternational.ro iti ofera o mare varietate de modele de vitralii adaptate stilului clasic sau modern.
Vitraliile de-a lungul veacurilor – Scurt istoric
Originea vitraliilor se pierde in negura timpului. Tehnica vitraliului a aparut in antichitate, iar primii care au folosit-o au fost maestrii bijutieri si mestesugarii in arta mozaicului. Cele mai vechi vitralii dateaza inca din secolul al X-lea si fusesera utilizate pentru decorarea ferestrelor din cadrul bisericilor vremii.
Tehnica s-a pastrat aproape neschimbata pana in zilele noastre, iar prima atestare istorica apare in jurul anului 1100, in scrierile calugarului Teofil. Mai tarziu, impunatoarele catedrale construite in stil gotic au dus vitraliile la un alt nivel de complexitate, niciodata dezvaluit pana atunci.
In perioada Renasterii, vitraliile s-au pastrat sub forma sticlei pictate, iar simbolurile si tehnica care fusese utilizata in acea perioada a istoriei a ramas aproape uitata. Cu toate acestea, vitraliul cunoaste o raspandire larga ca element decorativ al locuintelor, cladirilor si bisericilor din zilelor noastre. O caracteristica distincta a epocii renascentiste o reprezinta folosirea insemnelor heraldice, pictate pe un fond transparent. Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, sticla pictata a luat locul vitraliilor medievale, iar arta si soarta vechilor mestesugari si sticlari parea deja pierduta.
Stilul Art Nouveau al lui Louis Comfort Tiffany, din a doua jumatate a anilor 1800, a adus un suflu proaspat deja consacratelor vitralii. Sticla opalescenta folosita de acesta pentru crearea unor efecte vizuale unice ajunsese sa fie foarte populara si a continuat sa starneasca fascinatia si interesul publicului larg pana spre inceputurile secolului al XX-lea.
Insa, in perioada interbelica, preferintele in materie de decoratiuni s-au schimbat in mod radical. Astfel, vitraliul ramasese mai mult un element caracteristic bisericilor, fiind folosit in continuare pentru decorarea ferestrelor catedralelor si altor lacase de cult.
Cu alte cuvinte, vitraliul cunoaste un declin semnificativ pana dupa al Doilea Razboi Mondial, cand noile tendinte abstracte si expresioniste din pictura si din arta in general il readuc in fata, artistii explorand din plin libertatea oferita de sticla ca material necesar pentru dezvaluiarea fortei creative.
Vitraliul - Element clasic aduse in timpul contemporan
In ultimii ani, arta decorarii sticlei sau vitraliul a cunoscut o reinventare accentuata, iar interesul pentru aceasta tehnica antica a crescut semnificativ. Cu ajutorul noilor tehnologii, compania Securit International creeaza si ofera iubitorilor de frumos vitralii unice, disponibile intr-o multitudine de stiluri, forme si culori.
Prin jocul de lumini si umbre, transparenta si opalescenta, prin frumusetea culorilor si a formelor sale, vitraliul devine o piesa de rezistenta a decorului interior si poate scoate cu usurinta din anonimat orice spatiu, creand o impresie puternica si de durata asupra privitorului.
Puteti consulta produsele companiei Securit International pe website-ul: www.securitinternational.ro
Pentru comenzi si informatii suplimentare ne puteti contacta la unul din numerele de telefon:
021 321 31 77
021 321 31 76
0751 101 141
Adresa Sediu: Strada Agricultori numarul 113 - Sector 2, Bucuresti