In perioada 1 ianuarie 2015 - 1 martie 2015 se fac inscrierile claselor si ale arhitectilor pentru programele educationale „De-a arhitectura in orasul meu” si „De-a arhitectura mini” pe www.de-a-arhitectura.ro/inscrieri
In septembrie 2014 programa curriculei programului educational „De-a arhitectura in orasul meu” a fost avizata de MEN (Ordin nr 4422 din 28.08.2014) putand fi predata in orice scoala din Romania in ca materie optionala pentru invatamantul primar, clasele III-IV. Aceasta recunoastere vine dupa doi ani de implementare a curriculei, in acest al treilea an scolar fiind predata in 16 orase si 5 comune din Romania, in 100 de clase, sub indrumarea a 120 de arhitecti voluntari, ajungand la peste 2500 de copii de clasele a III-a si a IV-a.
Pentru ca invatatorii care isi doresc sa faca acest optional sa poata beneficia de ajutorul unui arhitect voluntar, care sa predea acesta noua materie impreuna cu ei, sa primeasca gratuit materialele didactice si sa participe gratuit la “cursul de formare al indrumatorilor de-a arhitectura”, am creat acest sistem de inscrieri.
In 2015-2016, vom putea sustine, prin partenerii si sponsorii nostri,
120 de clase pentru programul „De-a arhitectura in orasul meu” si
20 de clase pentru programul „De-a arhitectura mini”.
„De-a arhitectura in orasul meu” se adreseaza elevilor din clasele a III-a si a IV-a. Curricula pune la lucru creativitatea elevilor, spiritul lor critic, ii face mai atenti la ce se intampla in orasul lor si ii ajuta sa descopere lumea fascinanta a arhitecturii. Localitatea in care ei traiesc este materialul didactic de referinta. Programul are un suport de curs, o programa, un caiet al elevului si materiale didactice vizuale. Cursul a fost conceput pe structura: observ- analizez- construiesc - prezint. Prima parte a demersului educational urmareste achizitionarea de informatii prin experinta directa a elevilor: expeditii in oras, experiment, joc si prezentari vizuale, iar cea de-a doua este aplicatia practica a celor invatate anterior, elevii lucrand impreuna la un proiect comun.
„De-a arhitectura mini” se adreseaza copiilor din clasele I-a si a II-a si doreste sa-i incurajeze pe micii scolari sa-si construiasca lumi fantastice si personale, pe masura imaginatiei lor, pornind de la o poveste, lectiile fiind in mare parte ateliere hands-on. Curricula este conceput pe metoda „learning by doing” si se concentreaza pe caracteristica cea mai importanta a varstei de 7-9 ani: imaginatia. Prin acest curs mai punem o caramida la consolidarea personalitatii, a increderii in sine a copiilor, dar si a creativitatii individuale si colective.
Fiecare an scolar se finalizeaza, la disciplina educatie de arhitectura si mediu construit, cu o expozitie de-a arhitectura cu proiectele elevilor.
Conditiile pentru a va numara printre clasele unde Programele se desfasoara gratuit, sunt:
- clasa este la o scoala de stat;
- invatatorul este titular la clasa;
- invatatorul participa “cursurile de formare a indrumatorilor de-a arhitectura” din septembrie 2015, in vederea familiarizarii cu materia si formarii unei echipe arhitect-invatator;
- invatatorul motiveaza de ce isi doreste acest curs.
Clasele din invatamantul de stat care doresc sa faca acest curs, dar nu care nu se inscriu in cele 120 clase cu implementare gratuita, nu vor putea beneficia de ajutorul unui arhitect voluntar prin Asociatia De-a Arhitectura, cursul fiind predat exclusiv de catre cadrul didactic, ajutat de ghidul indrumatorului disponibil gratuit pe site-ul
www.de-a-arhitectura.ro. De asemenea pot achizitiona Caietul elevului, al carui pret este de 15lei/buc.
Pentru clasele din invatamantul privat costul unui program educational este de 4500lei/an scolar/clasa, in care beneficiaza de un arhitect indrumator cu experienta, materiale didactice si de bricolaj, suport educational.
Invitam cadrele didactice sa isi inscrie clasa pe site-ul Asociatiei De-a Arhitectura, accesand acest link:
http://www.de-a-arhitectura.ro/arhi/formular_profesori.php, precum si pe arhitectii care doresc sa se implice voluntar in procesul de educare al copiilor, la:
http://www.de-a-arhitectura.ro/arhi/formular_arhitecti.php
Ca partener al Asociatiei De-a Arhitectura, Goodyear sustine deja de doi ani proiectul, facilitand desfasurarea expeditiilor copiilor si crescand siguranta in trafic. ”Pentru Goodyear, proiectul De-a Arhitectura reprezinta mai mult decat un parteneriat. Parte a programului nostru mai extins, ”Goodyear pentru Siguranta celor Mici”, program dedicat cresterii sigurantei in traficul rutier in randul copiilor scolari si prescolari, parteneriatul pentru sustinerea proiectului De-a Arhitectura ne-a oferit posibilitatea de a contribui activ la cresterea sigurantei rutiere intr-o maniera mai putin obisnuita, dar perfect potrivita pentru o educatie civica cat mai completa si integrata in randul celor mici”, a precizat Raluca Botan, Marketing Manager CEE la Goodyear Dunlop. ”Sustinem cu toata convingerea acest proiect si in anul scolar 2014-2015 si suntem extrem de incantati de faptul ca acest proiect este intr-o crestere continuua, din ce in ce mai multi elevi intrand ca parte in proiect in fiecare an”, a mai precizat aceasta.
„Este important ca gustul pentru constructiile frumoase sa fie cultivat inca din clasele primare, de aceea YTONG a fost chiar de la prima editie alaturi de De-a arhitectura. Prin acest proiect dezvoltam impreuna si investim in educarea copiilor, pentru ca cei mici sa inteleaga importanta constructiilor de calitate si a mediului construit corect”, a declarat Georgiana Stanciu, Marketing Specialist Xella RO. “Anul acesta, la cea de-a treia editie, YTONG sustine dezvoltarea proiectului “De-a arhitectura povestita” in sase orase din toata tara si campania " Crestem impreuna orasul Constanta". Dorim ca prin educatia de arhitectura sa contribuim la dezvoltarea personala a copiilor din toata tara, care vor sti ce inseamna mediul construit de calitate in orasul lor”, a adaugat ea.
Multumiri pentru sustinerea implementarii programului in anul scolar 2014-2015:
- Uniunea Arhitectilor din Romania
- Goodyear alaturi de care „Crestem impreuna siguranta in trafic a copiilor”
- Ytong alaturi de care „Crestem impreuna orasul Constanta”
- Sponsorilor implicati in Expozitia „Case Ciripite” editia I: CA Immo, Coldwell Banker, Clinica Maria, Crama Atelier, Dedeman, Delta Glass, Raluca Antonescu PR & Consulting, Richter, Siniat, The Park, Valrom si Velux.
„De-a arhitectura” este o asociatie care isi propune dezvoltarea si promovarea educatiei de arhitectura si mediu construit pentru copii, in vederea constientizarii si a cunoasterii valorilor arhitecturii.
In 2011, cu sprijinul Filialei Teritoriale Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romani si cu finatarea Ordinului Arhitectilor din Romania, arhitectii fondatori ai asociatiei au dezvoltat programul cultural „de-a arhitectura” - deschiderea scolarilor catre arhitectura si mediu construit. In cadrul acestui program cultural s-a elaborat, cu sprijinul Facultatii de Psihologie si stiintele Educatiei din Universitatea Bucuresti, curricula optionala „de-a arhitectura- educatie pentru arhitectura si mediu construit” pentru clasa a III-a si a IV-a.
Din 2014 Uniunea Arhitectilor din Romania sustine si finateaza, prin taxa de Timbru de Arhitectura, programul de pregatire a indrumatorilor arhitecti care vor preda cursul „de-a arhitectura” in scoli alaturi de cadrele didactice.