Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
pompe caldura

Gestionarea confortului termic in mansarde locuibile

Data: 2017-04-10

Gestionarea confortului termic in mansarde locuibile

Tranformarea unui pod in mansarda induce si necesitatea gestionarii corecte a pierderilor de temperatura in interiorul podului, pentru asigurarea confortului termic in interior.

Putem structura aceasta problema identificand punctele critice pentru doua cauze majore si anume pierderea de caldura si puncte de patrundere a frigului in interior.

Pierderile de caldura intr-o mansarda se pot produce datorita lipsei termoizolatiei interioare
      
Pierderile de caldura intr-o mansarda se pot produce datorita lipsei termoizolatiei interioare, iar daca ea exista datorita executarii acesteia incorect (in special in zona sageacului), in zona de montare a ferestrelor de mansarda unde termoizolatia nu a fost corect executata, sau la strapungerea invelitorii de catre cosuri de fum sau conducte de ventilatie sanitara.

patrundere aer rece
Patrunderea aerului rece se produce prin aceleasi zone unde aerul cald se pierde si se datoreaza unei termoizolatii executate incorect in zona sageacului (zoma sprijinire capriori pe cosoroaba), etansarea ferestrelor de mansarda si a cosurilor de fum si ventilatiilor sanitare care ies prin invelitoare.

Pentru a asigura confortul termic in mansarda trebuie refacuta termoizolatia interioara, avand grija sa eliminam toate cauzele care produc de pierdere de caldura.

Primul lucru care se urmareste este de a “sigila” spatiul creat intre cosoroaba si capriori pe unde poate patrunde cu usurinta aerul rece care in contact cu aerul cald din interior va produce sigur condens in zona cosoroabei si chiar pe exterior se pot forma iarna turturi sub sageac. Acest lucru se poate realiza cu niste “buzunare” din folie anticondens  montata cu fata de difuzie catre exterior, care se va umple cu vata minerala fara a lasa nici un spatiu.

Dupa finalizarea acestei operatiuni se incepe umplerea spatiilor dintre capriori de la cosoroaba si pana la soama cu vata minerala bazaltica fara a lasa nici un spatiu libert.

Cand se lucreaza cu vata bazaltica de 5 cm grosime se vor monta siruri intercalate pentru a fi opturate zonele dintre calupurile de vata bazaltica(ca la zidarie). In acest fel se realizeaza o perna de aer stati sub sarpanta intre folia anticondens (difuzie) la exterior si folia bariera de vapori la interior. Aceasta perna de aer static este garantia izolarii mansardei fata de exterior, avand acelasi efect ca la termos. 

Aceasta termoizolatie poate fi facuta si pe exteriorul sarpantei conform cu planul urmator.
termoizolatie pe exteriorul sarpantei
Se va urmari realizarea etansarii corecte la ferestrele de mansarda, prin umplerea completa a spatiilor libere dintre rama ferestrei si capriorii de fixare, si completarea foliei bariera de vapori pana in canalul din rama ferestrei pentru fixarea rigipsului de la amenajarile interioare.

etansare corecta la ferestrele de mansarda

La cosurile de fum este foarte important sa se porneasca operatiunea de pe sarpanta cu montarea unei hidroizolatii eficiente inaintea montarii invelitorii si a elementului racord pe contur cos. Sub sarpanta zona este umpluta cu vata minerala bazaltica pe conturul cosului, pana la capriori, dupa care se monteaza folia bariera de vapori etans pe conturul cosului.

montaj hidroizolatie cosuri de fum

Pentru detalii, contactati firma:

Expo Test Construct srl
Judet: Ilfov
Oras: Pantelimon
Adresa: B-dul Biruintei, nr. 1
Telefon: 021 314 53 99 / 0744 30 46 36
Email: office@testconstruct.ro
Website: http://www.acoperisuricase.ro


Vizionari 2259

Alte stiri din “CONSTRUCTII”

Membrana de vapori ALUTRIX® este un material inovator folosit in constructii pentru a proteja structurile impotriva umiditatii si a penetrarii vaporilor de apa.
CARLISLE® CM Europe este lider al unui sistem de acoperis verde cu membrane de impermeabilizare EPDM de inalta calitate pentru acoperisuri plate.
Membranele TPO (Thermoplastic Olefin) SURE-WELD® au devenit o optiune de top in industria acoperisurilor datorita proprietatilor lor excelente de impermeabilizare si durabilitate. Aceste membrane pot fi utilizate atat pentru acoperisurile clasice, cat si pentru cele verzi, aducand numeroase avantaje in ambele cazuri.
Economisirea energiei este mai importanta astazi decat oricand, mai ales in sectorul constructiilor. Ferestrele sunt componente importante pentru un echilibru climatic bun al cladirilor, motiv pentru care este esentiala exploatarea potentialul existent de economisire a energiei.