Ne petrecem peste 80% din timp in spatii inchise si respiram de 15.000-20.000 ori pe zi. Dar stiati ca poluarea in interiorul casei dumneavoastra, a biroului in care lucrati sau a scolii in care invata copilul dumneavoastra poate fi de pana la 100 mai nociva decat cea de la exterior???
Calitatea aerului din casele, birourile si scolile noastre are un impact crucial asupra sanatatii. Daca nu exista un sistem de ventilatie corespunzator, toate substantele daunatoare, inclusiv acarienii, invadeaza plamanii dumneavoastra si ai membrilor familiei dumneavoastra.
Constructiile in prezent si in trecut
In trecut, izolatia si finisajul necorespunzatoare a permis ventilarea naturala a incaperilor. Distantele dintre scandurile din podea, ferestrele subtiri un o singura foaie de geam si tehnicile simpliste de constructie au contribuit la aportul constant de aer proaspat in interior. In zilele noastre, termoizolatia devine din ce in ce mai eficienta la cladirile moderne. Pe de o parte, se economiseste energie. Pe de alta parte, o buna izolatie impiedica schimbul de aer care avea loc candva prin anvelopa permeabila si ferestrele cladirilor vechi.
Sanatatea – bunul nostru cel mai de pret
Un adult inspira si expira cam de 22.000 de ori pe zi, absorbind intre 15 si 20 de mii de litri de aer. Cu fiecare inspiratie inhalam intre 40.000 si 75.000 de mii de particule de praf. Un gram de praf contine 700 de milioane de diverse molecule ce pot reprezenta un pericol urias pentru sanatatea dumneavoastra. Acelasi lucru este valabil si pentru copii: daca nu respira un aer de calitate acasa, pot dezvolta alergii si chiar astm.
Microparticulele si germenii care populeaza aerul din casa pot declansa simptome alergice sau pot provoca alte neplaceri, de exemplu dureri de cap. Daca aveti copii ce sufera de alergii sau astm, ventilatia este cruciala.
Simpla ventilare poate provoca condens, prea multa umiditate si niveluri ridicate de CO2 in casa. Ce inseamna acest lucru?
Aerul va acumula diversi poluanti - in principalul bioxidul de carbon expirat de noi, praful si acarienii omniprezenti, chiar si sporii de mucegai. Daca exista fumatori in casa, substantele periculoase care se aseaza pe mobila pot fi eliberate in orice moment.
Acarienii din praf:
Aerul expirat de oameni si procesul imperceptibil de transpiratie duc la cresterea umiditatii din aer. Vaporii de apa se depun pe suprafete reci, de exemplu pe ferestre si in colturile camerelor. Suprafetele umede atrag acarienii de praf si pot deveni u sursa de alergie. Sporii de mucegai ataca mancarea si distrug peretele pe care se formeaza igrasia. Petrecerea unui timp indelungat in spatii slab ventilate poate fi extrem de nociva. Poate cauza somnolenta, dureri de cap, ameteala, incapacitate de concentrare, slabiciune, greata si stare de oboseala generala, chiar si depresie. Uneori, corpul poate reactiona chiar cu iritare oculara si iritarea cailor respiratorii, inclusiv aritmie cardiaca. Nu subestimati efectul mucegaiului carcinogen ...
Ventilatia va elimina din casa inclusiv umezeala produsa de respiratie, calcarea rufelor, uscarea hainelor, precum si mirosurile care se acumuleaza constant in spatiile rezidentiale inchise.
De cat aer proaspat avem nevoie?
Regula generala este aceea ca in interval de o ora, aerul din sufragerie trebuie inlocuit:
Cantitatea de aer care sa corespunda capacitatii volumetrice a incaperii sau 30 m3 de aer proaspat pentru fiecare persoana din camera (daca cifrele difera, oricare din acestea doua este mai mare)
De exemplu: O sufragerie de 20 m2 necesita o cantitate de 50 m3 de aer pe ora, dar daca dormitorul este pentru doua persoane – pana la 60 m3 / h.
Putin diferita este cantitatea de aer proaspat care trebuie sa alimenteze incaperi considerate ”murdare”, de exemplu bucatarii si bai care necesita ventilatie intensiva in timpul utilizarii.
Si da: In baie avem nevoie de minim 50 m3 / h,
In bucatariile cu plita electrica 50 m3 / h, iar in cele dotate cu aragaz cu alimentar pe gaz 70 m3 / h.
Pentru sufrageriile cu semineu, pentru camera centralei, spalatorie si uscator, se aplica conditii diferite care trebuie stabilite cu proiectantul.
Verificati acasa daca ventilatia este suficienta pentru a masura umiditatea aerului la interior pe perioada de iarna. Daca este de maxim 50-60%, inseamna ca ventilatia functioneaza corespunzator.
Scolile si capacitatea de a invata
De multe ori, salile de clasa nu sunt corect ventilate pentru nevoile copiilor si pentru o buna calitate a aerului. Salile de clasa cuprind multi elevi pe metru patrat, ceea ce creste nivelul de CO2 si scade calitatea aerului la interior.
Din acest motiv, elevii pot suferi de dureri de cap, lipsa de concentrare si oboseala neobisnuita. Se pot produce si curenti de aer daca incaperea este ventilata in principal prin ferestrele deschise.
Studiile efectuate de Universitatea Tehnica din Danemarca (Danish Technological University) indica o legatura clara intre calitatea aerului, temperatura aerului si performanta elevilor. Testele derulate in scolile daneze arata ca temperatura ambianta poate fi redusa prin ventilatie mecanica de la aproximativ 25? la 20?C, ceea ce creste implicit performanta elevilor cu pana la 10%.
Conform studiului Dr. Richard Shaughnessy la Universitatea din Tulsa, este posibila anticiparea performantei unui elev in sala de clasa, asta din cauza ca autorul studiului a descoperit o interdependenta intre aerul rece si proaspat si note mai bune la lucrari. “Imbunatatirea ventilatiei, un aport mai mare de aer proaspat de la exterior si scaderea temperaturilor din clasa pot ameliora semnificativ capacitatea de reusita a elevilor,” a spus Shaughnessy.2
Calitatea aerului din birouri poate afecta productivitatea?
Un alt studiu derulat la Harvard a constatat ca mediul interior are un impact semnificativ asupra muncii. Subiectii au fost testati din orice punct de vedere, de la sarcini de baza pana la reactii in momente de urgenta. Daca nu avem suficient aer proaspat, atentia noastra, creativitatea si/sau productivitatea pot scadea dramatic.
Care este solutia?
Cea mai buna solutie este instalarea unui sistem de ventilatie rezidentiala inteligent care nu va impune sa deschideti si sa inchideti ferestrele si care va mentine calitatea aerului din incapere indiferent de sezon sau de temperatura atmosferica. Aparatul de ventilatie recomandat este HomeVent® care recupereaza caldura din aerul extras, dar si umiditatea – ceva ce putine sisteme conventionale pot face.
Hoval HomeVent®
Filtrul pentru insecte elimina particulele mari din aer si inspira aerul proaspat in interior. Un alt filtru fin performant curata aerul de polen, poluanti, praf fin si spori de mucegai. Aerul care patrunde in interiorul cladirii este curat. Aerul statut din interior, impreuna cu particulele si mirosurile nedorite sunt eliminate odata cu aerul extras. Zgomotul ramane si el tot la exterior pentru ca nu trebuie sa deschideti ferestrele pentru aer proaspat.
Reducerea costurilor de investitie
Tehnologia de recuperare a caldurii si umiditatii face din echipamentul de ventilatie rezidentiala HomeVent® unul extrem de rentabil. Prin comparatie, sistemele conventionale bune ating o eficienta de recuperare a caldurii de maxim 90%. HomeVent®, pe de alta parte, atinge o eficienta de maxim 130% datorita conceptului de functionare patentat. Rezultatul este un climat interior placut si sanatos. HomeVent® imbunatateste semnificativ balanta energetica in casa dumneavoastra. Sistemul economiseste mult mai multa energie decat consuma pentru functionare. Calitatea aerului variaza continuu si este specificata in statia de camera. Doua ventilatoare cu marcaj CE si consum mic de energie functioneaza automat si extrag aerul lipsit de polen si praf din exterior pentru a-l aduce in interior in cantitatea dorita si elimina aerul uzat din interior.
Considerati acest articol ca fiind interesant? Cititi mai multe
aici.