Folosirea lemnului pentru exterior a trecut printr-o perioada in care a fost considerat riscant si periculos datorita faptului ca se aprinde usor si arde cu o intensitate ridicata. Lemnul uscat este un rau conducator de electricitate, devenind bun conducator de electircitate doar cand este imbibat cu apa.
Dincolo de toate aceste aspecte, lemnul ramane insa cel mai bun izolant natural atat termic cat si fonic, asa ca nu ne surprinde faptul a redevenit una dintre “vedetele” materialelor de constructie, de aceea suprafetele din lemn trebuie protejate cu lac exterior care sa protejeze, in conditii optime, durata de viata si naturaletea lemnului.
Desi in trecut casele romanesti si tot ceea ce era in interiorul lor erau contruite din lemn, intre timp materialele de constructii s-au diversificat. Casele din lemn insa au un impact vizual deosebit, dar si costuri energetice mai reduse, datorita proprietatilor termice ale lemnului.
Lemnul folosit in constructii presupune economisirea combustibilului pentru incalzire, confort acustic, efect pozitiv asupra sanatatii avand in vedere ca este un material integral organic dar si un impact mai redus asupra mediului. Structurile din lemn sunt mai simplu de extins, iar specialistii afirma ca ele detin un rol foarte important si in diminuarea stresului.
In conditii naturale si in lipsa unei prelucrari chimice, durabilitatea lemnului nu depaseste 200 de ani
In functie de acest criteriu, lemnul pentru constructii poate fi clasificat astfel:
• Durabilitate ridicata (stejar, tisa, ulm, pin, tuie, duglas);
• Durabilitate medie (molid, brad, frasin);
• Durabilitate mica (mesteacăn, fag, carpen, tei, salcie).
In cazul lemnului folosit pentru constructia casutelor de lemn, foisoarelor, teraselor si a mobilierului de gradina, finisarea lui devine o necesitate, nu atat din motive estetice, ci din motive legate strict de rezistenta la razele soarelui si intemperii.
Desi in principiu orice tip de lemn poate fi utilizat pentru exterior, sunt anumite specii care manifesta o rezistenta mai mare la actiunea razelor solare si vreme neprielnica. Lemnul de Tec este un lemn exotic, considerat a fi cel mai des utilizat in producerea mobilierului de gradina si a teraselor exterioare.
Pe plan autohton, lemnul cu cele mai mari utilizari la exterior este salcamul. Salcamul este un lemn dur care rezista insa foarte bine la exterior, daca este tratat si protejat corespunzator. Desi detronat de salcam, stejarul este totusi in topurile tipurilor de lemn folosite la exterior. Frumos prin natura sa, fara a avea nevoie de finisaje speciale pentru a fi pus in evidenta, stejarul are nevoie de un finisaj discret, care sa ii aduca in special un plus de protectie.
Dupa taiere si prelucrare lemnul folosit la exterior trebuie protejat impotriva conditiilor meteo nefavorabile, a razelor soarelui care ii vor schimba culoarea naturala, a insectelor si a mucegaiului care duce la distrugerea lui.
Pentru ca lemnul folosit la exterior are o umiditate diferita de cel folosit la interior, pentru proectia lui este recomandata mai intai impregnarea, iar dupa uscare aplicarea a unuia sau a doua straturi de lac special conceput pentru a-i creste rezistenta.
Lacurile pentru exterior de la ColorMagic.ro sunt produse special concepute pentru potectia lemnului si sunt foarte usor de aplicat cu o pensula sau un trafalet
• Telefon: 0724 336 280
• E-mail: office@colormagic.ro
Adresa: Str. Cartierului, nr. 16, Chitila, Ilfov