Un nou raport tehnic evidentiaza riscurile incendiilor cu surse de aprindere de natura electrica in instalatii electrice rezidentiale si comerciale (mici si medii) de joasa tensiune, precum si modalitati eficiente de prevenire a acestora
Fumul, focul si flacarile provoaca daune uriase proprietatilor imobiliare locative si reprezinta un pericol major de vatamare sau moarte. In Europa, anual, circa 4.000 de persoane mor din cauza incendiilor, ceea ce inseamna aproximativ 11 decese in fiecare zi. Intrucat peste 25 la suta dintre aceste incidente sunt cauzate de electricitate, Eaton, companie specializata in managementul energiei, a lansat o initiativa prin care urmareste sa asigure educatie si asistenta intr-o masura mai mare.
In acest context, Eaton a publicat un raport detaliat in care autorul Alfred Mörx, expert independent in domeniul sigurantei electrice in Europa, studiaza incidenta cazurilor de incendii cauzate de electricitate si in special de arcul electric. El exploreaza concepte de protectie care pot reduce riscurile inerente planificarii si executarii unei instalatii, indeosebi in domeniul instalatiilor din constructii si locuinte. El subliniaza faptul ca, in prevederile tehnice corespunzatoare ale IEC si CLC, au fost adoptate dispozitii adecvate in ce priveste utilizarea atat a sistemelor, cat si a dispozitivelor de protectie impotriva arcului electric.
„Unele dintre aceste reguli de instalare au fost deja sau sunt actualmente incluse in codurile nationale de bune practici si, mai mult decat atat, sunt suplimentate cu alte cerinte nationale”, afirma Mörx. „De exemplu, in Germania, potrivit ultimei editii a VDE 0100-420, referitor la utilizarea sistemelor de protectie impotriva arcului electric pentru echipamentele fixe, se mentioneaza ca in timpul functionarii normale se pot produce arcuri electrice si scantei, si utilizarea lor este necesara atunci cand exista exigente mari privind disponibilitatea sistemului electric. Incepand din februarie 2016, aceste dispozitive de protectie impotriva arcului electric au fost luate in calcul pe anumite circuite in proiectele unor facilitati noi , precum si in modificarile si extinderile sistemelor electrice existente.”
Incendiile cu surse de aprindere de natura electrica se pot produce din diferite cauze, fapt ce impune diferite tipuri de protectie. In caz de scurtcircuit, de exemplu, un intrerupator automat se activeaza atunci cand se depaseste o valoare critica, ceea ce previne distrugerea termica a instalatiei. Un intreruptor de curent rezidual detecteaza curentul care nu se intoarce la alimentare, ci utilizeaza alta cale, asigurand astfel o protectie importanta impotriva socurilor electrice. Cu toate acestea, RCD-urile singure nu pot proteja eficient impotriva incendiilor cu surse de aprindere de natura electrica. Curentul provenit de la un arc electric este ceva mai mic decat curentul nominal sau similar acestuia, dar prezinta un numar semnificativ de frecvente mai inalte, care sunt suprapuse pe curentul nominal normal. Pentru recunoasterea acestui model de frecventa inalta este necesara o unitate de detectare digitala. Din acest motiv a fost introdus Dispozitivul de detectare a defectului de arc electric (AFDD) in conformitate cu IEC 62606, care poate reactiona si opri arcurile electrice care sunt greu de observat, insa extrem de periculoase.
Asigurarea protectiei instalatiilor de joasa tensiune reprezinta o competenta de baza a Eaton, care se mandreste cu peste 100 de ani de experienta in tehnologia de distributie si de protectie a energiei electrice. Cu inovatii precum intreruptorul diferential cu protectie integrata la suparcurent, si intreruptorul diferential digital, compania pune la dispozitie un portofoliu unic de produse de prim rang pe piata de profil. Eaton a lansat acum un dispozitiv compact. AFDD+ detecteaza arcurile electrice, precum si curentul rezidual, supracurentul si scurtcircuitele, oferind, de asemenea, protectie impotriva tuturor acestora. Astfel, aceasta este o solutie rentabila, robusta, fiabila, completa si usor de instalat, care sporeste siguranta in aplicatii critice, inclusiv in dormitoarele sau spatiile de locuit ale unor institutii, precum centre de zi sau centre de ingrijire si asistenta, si spatii de lucru cu risc sporit de incendiu din cauza materialelor prelucrate sau depozitate in incintele respective.
Pentru informatii suplimentare pe tema protectiei impotriva incendiilor si pentru a descarca gratuit raportul de 24 de pagini, accesati www.eaton.com/gb/livesafe.
Pentru a afla mai multe despre Eaton, vizitati www.eaton-electric.ro. Pentru cele mai recente stiri, urmariti-ne pe Twitter (@ETN_EMEA) sau pe LinkedIn (Eaton).
Despre Eaton
Sectorul Electric al Eaton este un lider global cu expertiza in protectia si distributia energiei electrice; alimentare de rezerva si de siguranta; control si automatizari industriale; sisteme de iluminat si securitate; solutii de cablare structurata; solutii pentru medii de lucru severe si periculoase si servicii de inginerie. Datorita solutiilor sale globale, Eaton raspunde cu succes celor mai importante provocari actuale privind managementul energiei electrice.
Eaton este o companie specializata in managementul energiei, care a realizat in anul 2016 o cifra de afaceri de 19,7 miliarde USD. Noi oferim solutii eficiente din punct de vedere energetic, care ii ajuta pe clientii nostri sa gestioneze energia electrica, hidraulica si mecanica intr-un mod mai eficient, mai sigur si mai durabil. Eaton se dedica imbunatatirii calitatii vietii si a mediului inconjurator, prin utilizarea tehnologiilor si a serviciilor de management al energiei. Eaton are aproximativ 96 000 de angajati si comercializeaza produse catre clienti din peste 175 de tari. Pentru informatii suplimentare, accesati site-ul Eaton.eu.