De ce sa construiesti ecologic?
Necesarul global de energie este acoperit si acum in cea mai mare parte de arderea carburantilor fosilizati.
Proviziile de petrol, gazolina si carbune sunt totusi limitate, in timp ce necesarul de energie al populatiei mondiale creste rapid. Resursele limitate duc la cresterea preturilor energiei si ar trebui inlocuite pe termen mediu, prin solutii alternative. Prin economisirea eficienta a combustibililor fosili se prelungeste perioada de dezvoltare a tehnologiilor regenerabile de energie. Rezervele de petrol trebuie sa fie considerate ca o sursa de materii prime indispensabile pentru productia de mase plastice si medicamente, la care noi astazi nu mai putem renunta.
Prin arderea combustibilului fosil cresc si emisiile bioxidului de carbon a gazelor care provin din efectul de sera incalzind atmosfera. Ca urmare a incalzirii globale, oamenii si mediul inconjurator sunt supusi schimbarilor extreme de clima. Protectia mediului inconjurator este unul din cele mai importante obiective ale Uniunii Europene (UE). Peste 40 % din consumul de energie finala din UE revine cladirilor, si este astfel legat si de poluarea mediului cu emisii de incalzire, cum ar fi CO2.
Cresterea eficientei energetice a cladirilor este si strategia politica si masura UE pentru limitarea emisiilor de CO2 si protectia climei (Protocolul-Kyoto 1997). Directiva UE cu privire la efi cienta energetica a cladirilor pe ansamblu a intrat in vigoare in 4.01.2003. Aceasta este obligatorie pentru toate statele membre ale UE si trebuie aplicata incepand cu 4.01.2006. Majoritatea statelor UE au dezvoltat si optimizat intre timp programe pentru Eficientizarea Energetica a cladirilor.
Cresterea de temperatura din 1960 pana in 2000 si extindere pana in anul 2040.
In Germania, autoritatea legislativa a adoptat Reglementarile cu privire la Economisirea Energiei (EcEn), pentru a intari tendinta de construire prin Economisirea Energetica.
In 01.02.2002 Reglementarea Economisirii Energiei (EcEn) a anulat legile de pana atunci, Ordonanta Protectiei impotriva incalzirii din 1995 si Ordonanta Sistemelor de incalzire din 1998 si a stabilit standarde minime pentru constructiile noi.
Noile regulamente fac referire doar la necesarul de energie primara pentru caldura termica si incalzirea apei. Cererile de pana acum privind protectia caldurii (WSVO 1995) s-au inasprit pentru constructiile noi cu pana la 30 % si astfel ating standardul de energie minima necesara. Pe langa valorile de transmisie care trebuie respectate pentru transferul termic de catre toate componentele, au fost stabilite si valori limita care sunt valabile pentru etanseizarea si circuitul minim de aer al cladirii. Reglementarile EcEn lasa deplina libertate pentru constructiile noi, care insa trebuie sa respecte reglementarile si legislatiile locale. Se ia intotdeauna in considerare efectul total care se obtine prin combinatia termoizolatiei si hidro-izolatiei invelisului cladirii si prin instalatia tehnica de incalzire; in practica, metodele si tehnicile de construire care folosesc mai bine energia in cladiri s-au pastrat, iar in prezent au devenit standarde multiple. Deoarece cererea de construire existenta, pentru mediul nostru inconjurator creste doar cu aproximativ 2 % anual,
proprietarii cladirilor si constructiilor vechi sunt responsabili pentru mediul nostru inconjurator.
Din consumul total de energie al unei gospodarii private, cca 85 % este alocat incalzirii si 12 % prepararii apei calde menajere. Cel mai mare potential de economisire a energiei pentru o gospodarie privata consta in modernizarea energetica a cladirii. Prin tipul cladirii se poate dovedi in principiu, folosind fiecare masura de reabilitare, efectul cuantificabil asupra mediului inconjurator. Prin aceasta se poate atinge un confort de trai superior si de locuit.
Masurile de reabilitare prin respectarea sigurantei mediului inconjurator si a sanatatii creeaza la randul lor cladiri de cea mai buna calitate.
Pierderi de energie prin transmisii si rate nedorite de schimbare a aerului
De ce sa izolezi etans si fara spatii?
O cladire pierde caldura la transferul termic prin elementele componente ale constructiei. Suprafete izolate cum ar fi acoperis, fatada, fereastra si planseul de peste subsol, reduc considerabil pierderile de caldura prin transmisie, scazand astfel consumul de energie pentru incalzire si se reduce emisia criticului CO2. Pentru a economisi energie este necesar ca toate straturile de izolare termica sa protejeze pe cat posibil etans camerele incalzite, de zona neincalzita. Altfel, fiecare fisura formeaza o asa zisa punte termica unde apar pierderi ridicate de energie prin transmisie; dar exista si elemente intregi ale cladirii care, conditionate de constructie sau de material, conduc caldura din camera calda catre zona exterioara rece. Drept consecinta, temperatura la suprafetele afectate scade in camera interioara in comparatie cu mediul. In aceste zone reci se formeaza usor condensul aerului umed-caldut al camerei care duce la o umezire a peretilor si la formarea de mucegai. Zonele vulnerabile la o cladire cu acoperis izolat apar in locurile de intalnire ale componentelor cladirii, adica la imbinarile peretelui, ferestrei, acoperisului si balconului cat si la colturile cladirii si trebuie sa fie observate cu atentie deosebita (DIN 4108 anexa 2:2004-01).
Termografia afiseaza radiatia termica care nu poate fi perceputa de ochiul uman.
Prin aceasta metoda puntile termice sunt prezentate vizibil prin culori diferite. Efectul materialului termoizolant va fi micsorat drastic, daca umiditatea patrunde in constructia izolata. Acest lucru se poate intampla pe deoparte prin ploaia care patrunde din exterior si pe de alta parte, din interior sub forma unui condens al aerului camerei, umed-caldut. Elementele de constructie se imbiba, materialele termoizolante se lipesc unul de altul si astfel isi pierd functia de izolare. Prin umiditatea de durata, componentele de lemn putrezesc si isi pierd rezistenta. In izolatie se pot forma ciuperci care dauneaza sanatatii. De aceea, partea interioara a izolarii trebuie mereu sa fie protejata impotriva umezelii, printr-un strat etans si fara fisuri.
Etanseitatea invelisului cladirii sub suprafata de imprejmuire transmitatoare de caldura este o componenta esentiala a Reglementarii Economisirii Energiei (EcEn § 5, paragraful 1).
O posibilitate de a verifica calitatea energetica a unei cladiri este etanseitatea cladirii. Cu o astfel de verificare se pot acoperi spatiile din zidarie sau din izolare. Executarea etansa a constructiei garanteaza, ca nu se formeaza nici un curent nedorit, care ar putea exporta caldura pretioasa inspre afara. Drept dovada a etanseitatii unui invelis al cladirii se foloseste testul standardizat Blower-Door (DIN EN 13829).
Regula recunoscuta a tehnicii in ceea ce priveste etanseitatea invelisului cladirii este DIN 4108-7: 2001-08 cat si editia 2005-05 a Asociatiei Tehnice pentru Etanseitatea in Industria Constructiilor (FLiB), care au devenit necesare dupa lamuririle in legatura cu introducerea EcEn 2002. Pe langa indicatii ale materialelor pentru straturile ermetice si racorduri, schitele de baza cu norme contin indicatii de planificare pentru executarea tehnica inspre producerea unui invelis etans al cladirii.
Etanseitatea unei constructii se poate asigura prin:
1) Suprapunerea si lipirea in paralel a marginilor membranelor bariera anti-vapori respectiv a straturilor ermetice cu benzi adezive potrivite.
2) Izolarea tuturor racordurilor straturilor ermetice; de ex. racordari la zidarie prin tencuire sau o sipca de fixare, la ferestrele din zona acoperisului cu bariera anti-vapori speciala cu sort.
3) Izolarea tuturor patrunderilor; de ex. antene, cabluri, ventilari.
4) Evitarea defectiunilor care vor urma, la barierele anti-vapori; de ex. prin utilizarea de suruburi prea lungi la fixarea placilor de gips carton.
Prin aplicarea benzii adezive Gerband, a benzilor butilice de etanseizare Gerband si a adezivului de etanseizare Fortax Gerband, alegeti de fapt solutii de cea mai inalta calitate, optimizate pentru folosirea in cauza, a caror rezistenta la imbatranire a fost verificata si care ofera un maxim de siguranta.
Date contact:
Gerlinger GmbH & Co.KG
Office RO - Satu Mare
Str. Lucian Blaga UU 13
Tel.: 0361-804 801 / 0748 011 045
Gerband - Benzi adezive