Daca parbrizele autoturismelor ar fi din sticla normala, in cazul accidentelor situatia ar fi extrem de grava. Pe langa ranile produse de impact, nimeni din masina nu ar putea face fata ploii de cioburi ascutite. Insa, sticla securizata este proiectata pentru a elimina acest risc, ea fiind folosita intr-o arie foarte mare de aplicatii, nu numai in industria auto, ci si in constructii, amenajari interioare, si nu numai. Suntem Securit International, si in continuare vom discuta despre
sticla securizata.
Sticla securizata este gandita pentru siguranta si rezistenta
Acest tip de sticla a fost proiectat cu gandul la siguranta oamenilor. In mod normal la spargerea unui geam normal, cioburile prezinta un real pericol pentru orice persoana care se afla in preajma lui. Din acest motiv, atat la automobile, autobuze si in general la elementele arhitecturale s-a optat pentru utilizarea sticlei securizate pentru a evita accidentarile cauzate de cioburi.
Pe langa aspectul modului in care sticla securizata se sparge, mai apare un factor, cel al rezistentei la impact. Cu totii stim cat de fragila este sticla normala, ei bine, cea securizata are un grad de rezistenta de pana la patru ori mai mare. Aceasta rezistand la impactul cu o sfera metalica de 500 de grame de la inaltimea de doi metri fara sa se fisureze sau sa se sparga.
Situatii in care sticla securizata poate proteja vieti, la propriu
Pentru a-i mari rezistenta, sticla securizata poate fi laminata, astfel incat caracteristicile de rezistenta ale suprafetei vor fi mult mai bune datorita peliculei din PVC sau chiar si rasini elastice polimerice. Datorita procesului de laminare,
sticla securizata poate fi folosita ca element de baza pentru pereti din sticla, pardoseli din sticla, balustrade si paravane din sticla, dar si multe altele, ajungand chiar si la aplicatii de siguranta militara, cum este sticla anti-glont sau paravanele rezistente la explozii. Tocmai datorita proprietatilor casante, sticla securizata absoarbe forta unui glonte prin disiparea ei pe intreaga suprafata. Si, desi ea se sparge, datorita foliilor de laminare alternate cu straturile de sticla, glontele ramane in interiorul geamului. Acelasi principiu este folosit si la sticla anti-efractie. Aceasta este tot o derivata a sticlei securizate insa spre deosebire de geamul anti-glont ea poate avea o grosime mai mica. Putem spune ca acest tip de sticla securizata este folosit si pentru solutiile de expunere a bunurilor, insa despre acelea vom discuta intr-unul din articolele noastre urmatoare.
Asadar, iata cat de important este pana si modul in care un geam se sparge, acest factor poate salva vieti la propriu. Pe langa situatile extreme, sticla securizata mai este utilizata si in scopuri decorative, evident, securizarea sticlei are ca scop tot prevenirea accidentelor, dar aceasta dupa laminare poate fi decorata pentru a deveni chiar si o opera de arta ce poate da o nota moderna si placuta caminului sau a biroului.
Asadar, iata cum tehnologia producerii sticlei profita de micile detalii care pot face o reala diferenta. Noi va asteptam pe siteul nostru
www.securitinternational.ro cu o paleta larga de produse din si cu sticla securizata, dar si cu solutii pentru placari decorative de interior si elemente arhitecturale din sticla.