Este vorba despre construirea unei locuinte pasive: o casa cu transfer termic redus, care nu elimina noxe, si care, prin economia de energie, reduce substantial costurile de intretinere.
Conceptul de casa pasiva este dezvoltat cu succes de House Factory in Germania si tarile nordice, unde reprezinta 40% din totalul locuintelor. In Romania, domeniul este abia la inceput, dar s-au facut pasi importanti fata de anii trecuti, cand nu exista nici un proiect de casa pasiva.
La sfarsitul anului se vor pune in vanzare locuintele din primul complex de vile construite pe sistemul caselor passive, care utilizeaza energiile alternative. In timp ce o casa clasica poate avea pierderi de energie, care apar la imbinari, o casa pasiva se comporta precum un termos. Locuintele sunt dotate cu pompe de caldura si panouri solare, total nepoluante.
'Casa pasiva este aproape un ideal pentru toata lumea, pentru ca datorita scumpirii produselor petroliere, consumurile casnice vor deveni o povara. Printr-o casa pasiva, prin incalzirea alternativa, energie solara si incalzirea cu pompe de caldura, reducem costurile aproape 70%', a declarat Lungu Aurel, Administratorul House Factory International.
Costurile de intretinere ajung la 150-170 de euro pe luna, in timp ce pentru locuintele traditionale, intretinerea ajunge la o mie de euro pe luna. \'Costurile sunt intre 2 si 3 ori mai mari decat pentru un sistem de incalzire normala, deci investesti in tehnologie, dar ai avantaje pe perioada lunga de timp, in primul rand este fara mentenanta. Diferenta este maxim 20-25% fata de o casa normala, deci daca o casa normala se face cu 750 de mp, corect vorbind din punct de vedere tehnologic, ar inseamna 980 de euro/ mp\', mai spune Dl. Lungu
Elemente tipice pentru casele pasive sunt cele termopanele cuadricamerale, barierele impotriva vaporilor si nivelul ridicat de termoizolatie. Aceste case sunt prietenoase cu mediul, pot avea structura metalica pe mai multe etaje si o durata de viata de 100 de ani. Casele pasive pot fi gata in termen de 3-6 luni, in functie de regimul de inaltime si complexitatea proiectului
Detalii: www.housefactory.ro