Pentru a avea orase mai sigure, mai frumoase si cu o calitate a vietii crescuta, educatia este privita din ce in ce mai mult ca fiind cea mai eficienta investitie, cu rezultate reale si consistente, sustinute pe termen lung. Este parte din misiunea noastra sa ii invatam pe copii care este rolul lor in dezvoltarea oraselor de maine, ca utilizatori si viitori beneficiari sau investitori ai cladirilor si ai oraselor. Orasul si siguranta lui este rezultatul activitatilor si implicarii tuturor locuitorilor sai si a lucra in echipa este esential. La finalul anului scolar 2015-2016 grupul absolventilor cursurilor De-a arhitectura din clasele primare va fi format din 7.500 de copii. Ii asteptam pe urmatorii sa se inscrie, ca sa depasim 10.000 de mici cetateni care abia asteapta sa voteze, in cunostinta de cauza, peste 8 sau 12 ani.
Anul acesta cursurile De-a arhitectura ajung in total la 140 clase din 20 judete + Bucuresti, adica la 3.484 de copii. Cu sprijinul sponsorilor si partenerilor nostri, dar mai ales cu contributia a 145 de voluntari, arhitecti, urbanisti, peisagisti, ingineri, care merg in fiecare saptamana in clasa pentru a sprijini invatatorii in predare.
Pentru noi, Asociatia De-a arhitectura, anul scolar 2016-2017 incepe acum. Pregatim deja cele necesare pentru a oferi asistenta gratuita unui numar de 100 clase din ciclul primar, scoli de stat, din toata tara, care doresc sa desfasoare cursurile dezvoltate de noi:
- pentru elevii din clasa pregatitoare, I sau a II-a: „De-a arhitectura Mini”, curs optional (curriculum la decizia scolii sau extracurricular)
- pentru elevii din clasa a III-a sau a IV-a: „De-a arhitectura in orasul meu”, curs optional (curriculum la decizia scolii sau extracurricular) ce face parte din oferta la nivel national, aprobat prin Ordinul Ministrului Educatiei Nationale nr. 4422 din 28 august 2014
- pentru elevii claselor a VI-a si a VII-a: „De-a arhitectura in scoala mea”, curs optional (curriculum la decizia scolii sau extracurricular).
Asistenta Asociatiei De-a arhitectura consta in:
- pregatirea profesorilor si arhitectilor implicati, prin metode de instruire la distanta, dar si prin intalniri/ateliere de formare desfasurate inainte de inceputul anului scolar;
- acces la materialele metodologice si didactice pentru profesorul clasei: ghidul indrumatorului cu detalierea planificarii intregului curs si a desfasurarii fiecarei ore;
- acces la materialele auxiliare pentru elevi: caietul elevului cu fise de lucru si fise recapitulative;
- acces la resursele de sprijin ale asociatiei pe parcursul anului scolar – schimb de experiente in grupul indrumatorilor, coordonare regionala;
- certificate pentru profesori si elevi.
Peste limita de 100 de clase vom putea sprijini doar contra cost clasele care doresc sa desfasoare aceste cursuri sub indrumarea noastra (25 de lei/copil/an scolar + 150 de lei kitul indrumatorului, care include asistenta la distanta).
In plus, speram ca prin inscrierea, ca in fiecare an, a unui numar suficient de voluntari, sa oferim asistenta unui specialist voluntar (arhitect, student arhitect, urbanist sau peisagist) care participa de asemenea la intalnirea pregatitoare si care sprijina profesorul clasei pe parcursul anului scolar, direct la ore (pregatirea si sustinerea orelor impreuna cu profesorul clasei) sau la distanta (in pregatirea periodica a orelor). inscrierea arhitectilor voluntari va fi posibila pe site-ul De-a arhitectura de la inceputul lunii februarie.
Invitam pe toti cei interesati sa consulte pagina web dedicata inscrierilor:
http://de-a-arhitectura.ro/inscrieri/ si sa ne contacteze pentru alte detalii la
office@de-a-arhitectura.ro.
Multumiri pentru sustinere in anul scolar 2015-2016:
Ordinul Arhitectilor din Romania, Uniunea Arhitectilor din Romania, CA IMMO, CERESIT, CONTROLTECH, DIGITAL SPIRIT, DURAZIV, ELMAS, FPSE, GALATECA, GREENTEK, HOLVER, ING, MAGIC HOLIDAY, OMINI CLINIC, PACONSTRUCT, RUUKKI, SIMBIO, SINIAT, STAR EAST PET, VELUX, VERANDA, ZOISS.
Asociatia De-a arhitectura
Asociatia De-a arhitectura a fost infiintata in 2013, urmarind dezvoltarea si promovarea educatiei de arhitectura si mediu construit pentru publicul larg in vederea constientizarii si a cunoasterii valorilor arhitecturii, design-ului si ale urbanismului. Numai prin intelegerea si asumarea lor de catre diverse categorii de public se poate asigura o crestere durabila a calitatii mediului construit din mediile urbane si rurale. Noi credem ca o schimbare a paradigmei culturii arhitecturale si urbane a societatii romanesti actuale nu se poate face decat pornind de la educatia copiilor, viitorii cetateni si formatori indirecti de opinie ai parintilor lor, iar aceasta idee a dat nastere programului cultural-educational
„De-a arhitectura”.
http://de-a-arhitectura.ro
arh. Miruna Grigorescu
membru fondator al Asociatiei De-a arhitectura
E-mail: miruna@de-a-arhitectura.ro
Mobil: 0749 052 818