Travertinul este o
piatra naturala care se aseamana si se formeaza ca si limestone-ul si
marmura. Aceste minerale se amesteca si se solidifica de milioane de ani. Deoarece amestecul de minerale se face intamplator modelele si culorile variaza, acest fenomen puteti sa il observati in produsul finit. In functie de mineralul continut travertinul poate fi crem cu nuante de gri sau auriu cu nuante de maro sau chiar maro ciocolatiu.
Un alt fenomen care se intampla in timp ce travertinul se formeaza este ca, in plus fata de actiunea sistemelor de apa si a izvoarelor, gazele care se acumuleaza in cariera ies si au un rol important in configuratia travertinului atunci cand este exploatat. Chiar inainte ca piatra sa se solidifice, gazele creeaza gauri minuscule in suprafata. Acest “semn original” ii da travertinului un aspect unic - acel model intamplator, acea suprafata poroasa pe care multi designeri o gasesc irezistibila intr-o piatra naturala.
Travertinul este folosit pentru amenajarea a numeroase spatii, atat la interior cat si la exterior, la placarea fatadelor, peretilor interiori si a pardoselilor, la pavarea curtilor sau a aleilor din gradini sau parcuri.
Travertinul poate fi slefuit (mat), polisat, dar cel antichizat este travertinul cu textura si aspectul cel mai natural. Travertinul antichizat trebuie impermeabilizat pentru a rezista la pete si pentru a face piatra mai rezistenta.
Instructiuni
Folositi LTP Mattstone un impermeabilizant puternic adecvat pentru toate suprafetele de pereti si pardoseli. Ofera un finisaj invizibil cu o schimbare minima a caracterului suprafetei, o rezistenta eficienta impotriva petelor de cafea, vin si alte lichide de uz casnic. Poate fi folosit in zone cu umiditate ridicata.
LTP Colour Intensifier este un impermeabilizant puternic adecvat pentru accentuarea culorii, pastrand caracteristicile si aspectul natural al pietrei naturale. Ofera rezistenta eficienta impotriva petelor de cafea, vin si alte lichide de uz casnic. Se poate folosi si in spatiile cu umiditate ridicata cum ar fi baile si in jurul piscinelor datorita rezistentei crescute la detergent,sapun sau sampon. Adecvat pentru utilizarea in spatiile interioare cat si exterioare si pentru pardoselile care rezista la umezeala.
Toate aceste solutii si alte produse le gasiti pe site-ul firmei Rock Star Construct,
www.piatraonline.ro.
Impermeabilizantul se aplica pe suprafata curata si uscata, dupa ce toate etapele montajului au fost incheiate: aplicarea adezivului pe placi, chituirea acestora. Este recomandata impermeabilizarea in 2-3 straturi, astfel incat sa se inchida porii pietrei. In special in cazul travertinului antichizat, cele 2 straturi sunt recomandarea minima pentru a evita problemele ulterioare.
Intre straturile de impermeabilizant aplicate se lasa un interval de cateva ore pentru uscare. Dupa ce procesul de impermeabilizare s-a incheiat, va recomandam sa nu se foloseasca spatiul respectiv pentru minim 12-24 ore.
Pentru a mentine lichidul de impermeabilizare in piatra, va recomandam sa evitati folosirea detergentilor comuni ce contin substante chimice daunatoare atat pietrei cat si solutiei de impermeabilizare. Folositi detergenti special conceputi pentru piatra naturala, ce mentin straturile de impermeabilizant aplicate si nu ataca suprafata pietrei, precum: LTP Floorshine sau LTP Waxwash.
Pentru intretinere periodica, va recomandam sa achizitionati un spray impermeabilizant: LTP Grout and tile proctector, spray ce se aplica foarte usor pe rosturile dintre placutele de travertin antichizat, astfel incat nu se va infiltra apa sub placile de piatra. Acest tip de impermeabilizare se face ocazional si se evita folosirea spatiului respectiv pentru un interval de 12 ore.