Exista pe piata foarte multe variante de materiale de constructii, fiecare fiind capabil sa ofere atat avantaje cat si dezavantaje. Una dintre cele mai vechi si longevive solutii este cea reprezentata de lemn pentru constructii. Utilizat de oameni din cele mai vechi timpuri pentru a-si ridica locuinte, spatii de depozitare sau spatii in care sa-si adaposteaza animalele, lemnul are proprietati excelente din foarte multe puncte de vedere. El poate fi un material dur, daca are o densitate mare, insa un nivel redus al densitatii echivaleaza si cu un material mai maleabil, usor de utilizat si de manevrat.
Cu ajutorul acestui articol vei putea afla mai multe detalii tehnice despre lemn, ca material de constructii. De asemenea, vei descoperi care este cea mai buna varianta de lemn pe care o poti utiliza pentru a-ti ridica o casa de vacanta, un hambar sau orice alta forma de constructie.
Ce proprietati poate sa aiba lemnul pentru constructii
Densitatea lemnului poate varia de la 0,40 g/cm3 la 1,30 g/cm3. Ea determina si duritatea materialului, intre cele doua proprietati fiind o relatie de proportiontalitate directa. Duritatea lemnului, in zona de constructii, nu este un factor care sa influenteze si calitatea materialului. Asta deoarece exista constructii sau parti ale lor care necesita un material mai dur, in vreme ce altele impun utilizarea lemnului usor. Pinul, salcia, molidul sau plopul sunt arbori care ofera lemn cu o duritate redusa, in vreme ce cornul merisorul, nucul sau guaiacul genereaza lemn dur.
Din punct de vedere al proprietatilor de izolare, lemnul este tot ceea ce are mai bun de oferit natura, in privinta impiedicarii circulatiei aerului. El este un excelent izolant fonic si termic, tocmai de aceea este atat de utilizat in cazul caselor. Ce e drept, progresul tehnologic a condus la descoperirea unor alternative ceva mai avansate, dar pana in urma cu doar cativa ani majoritatea ferestrelor si a usilor locuintelor erau fabricate din lemn.
Un dezavantaj al lemnului este ca reprezinta un material foarte usor de aprins. El prezinta proprietati combustibile, arzand foarte intens. Fiind, insa, un material considerat indispensabil pentru zona constructiilor, expertii au reusit sa gaseasca metode prin care lemnul sa fie protejat si transformat intr-un element rezistent la contactul cu o sursa de foc.
Lemnul stratificat, varianta ideala pentru constructii
Un termen pe care il poti intalni foarte des in discutiile despre utilizarea lemnului ca material pentru constructii este cel de lemn stratificat. Acesta este obtinut prin combinarea prin suprapunere și lipire prin presare a unor straturi de lemn natural. Straturile sunt obtinute ca urmare a debitarii radiale a lemnului si lipte cu ajutorul unui adeziv rezistent la apa. In final, rezulta un ansamblu foarte rigid si stabil, care nu poate fi deformat sau modificat, in ceea ce priveste volumul. Aceste structuri din lemn sunt ideale pentru a putea folosi acest material si la constructiile dificile. Sunt considerate constructii dificile acelea care impun nevoia de longevitate, precum si pe cea de rezistenta la contactul cu factorii de mediu.
De exemplu, din lemn stratificat pot fi produse grinzi, care vor fi mult mai practice decat cele din otel sau beton armat. Lemnul stratificat este un material cu o excelenta rezistenta mecanica si poate face fata unei utilizari care sa se intinda pe zeci sau chiar sute de ani. De asemenea, el este foarte rezistent la foc si izoleaza excelent din punct de vedere termic si fonic. Lemnul stratificat poate fi utilizat si la construirea de elemente de marimi impresionante, precum sali de sport sau case de vacanta.
Daca vrei sa ridici o constructie la care sa folosesti un material ecologic, rezistent, usor de manevrat si foarte convenabil in privinta pretului, lemnul stratificat este solutia ideala. Cu ajutorul expertilor Construiesti vei putea gasi cele mai bune variante de grinzi din lemn stratificat, pentru ideea ta de constructie.
Tags: lemn pentru constructii, materiale de constructii, construiesti, lemn, lemn stratificat, lemn natural, material ecologic