Foisorul de Foc, alaturi de piata cu acelasi nume, se numara printre locurile-cheie pentru Bucurestiul ultimului secol, fiind unul din monumentele de renume din zona istorica a Capitalei. Dat in folosinta in 1892 ca turn de observatie impotriva incendiilor, cladirea era la sfarsitul secolului al XIX-lea cea mai inalta constructie a orasului. in prezent, zona este una in care atmosfera tipica a Bucurestiului de altadata, cu strazile lui pitoresti, se imbina in mod reusit cu proiecte rezidentiale noi, de o arhitectura aparte.
Ultimul Foisor de Foc al Capitalei a fost construit la finalul secolului al XIX-lea cu scopul de a rezolva doua mari probleme ale orasului: sa supravegheze in continuare Capitala si sa alarmeze pompierii in caz de incendiu, dupa ce Turnul Coltii, cel mai vechi foisor, fusese demolat, dar si sa modernizeze alimentarea cu apa a zonei de est a orasului.
Foisorul de Foc, niciodata complet functional
Lucrarile la cea mai inalta cladire a Capitalei de la vremea respectiva au durat 2 ani, intre 1890 si 1892, Foisorul de Foc fiind proiectat de George Mandrea, profesor la scoala de Arhitectura din Bucuresti. Desi initial fusese gandit ca rezervor de apa care, datorita inaltimii, sa fie si turn de observatie, la finalul lucrarilor, Primaria a constatat ca nu are la dispozitie pompe suficient de puternice care sa ridice apa la nivelul rezervorului.
Timp de 42 de ani, turnul de 42 metri inaltime a functionat astfel doar ca post de pompieri, pana cand alte cladiri mai inalte au fost construite in Capitala. Ulterior, anunturile privind eventualele incendii s-au facut prin intermediul telefonului.
In prezent, Foisorul de Foc gazduieste Muzeul National al Pompierilor Romani, obiectivul turistic serband anul acesta 50 de ani de existenta. Deschis in 1963, aici sunt expuse pompe, machete, uniforme vechi de pompieri-militari, documente si medalii, descrierea functiilor din companie si obiecte din arsenalul de atunci al companiei de pompieri.
Mantuleasa lui Eliade, in apropiere
Un punct de reper in peisajul citadin actual, aflat tot in aceasta zona, este si strada Mantuleasa, cunoscuta in special datorita nuvelelor lui Mircea Eliade. Clasificata drept monument national, strada aminteste de Micul Paris prin casele vechi boieresti si castanii seculari, pastrand structura de acum 300 de ani. In secolul al XIX-lea, Mantuleasa era cartierul rezidential al liber profesionistilor. Tot aici se afla si scoala la care a fost elev Mircea Eliade, dar si Biserica Mantuleasa – prezenta aici si astazi -, ridicata in 1733 in amintirea negustorului cu acelasi nume de catre sotia acestuia.
Arhitectura aparte si solutii rezidentiale premium
Tot in zona Foisorului de Foc sunt in prezent disponibile si solutii rezidentiale noi pentru persoanele care doresc sa se mute in centrul Capitalei. In imediata apropiere a Foisorului de Foc, se afla ansamblul rezidential Evocasa Selecta, un proiect realizat de dezvoltatorul imobiliar Adama. In incinta complexului, sunt disponibile apartamente de doua, trei si patru camere adresate segmentului premium. Complexul cu o arhitectura aparte si o fatada unica in zona ofera locatarilor apartamente cu suprafete generoase si un design futurist, dar si finisaje de top.
Despre Adama
Adama este un dezvoltator de top, activ in Romania, Moldova, Ucraina si Turcia. Compania a construit pana in prezent peste 1650 de apartamente si cateva zeci de mii de metri patrati de spatii comerciale si birouri, in cadrul a numeroase proiecte finalizate: in Bucuresti – Evocenter One, Evocasa Armonia, Edenia Titan, Evocasa Optima, Evocasa Selecta, in Ploiesti – Evocasa Orizont, Bacau – Evocasa Completa, Brasov – Evocasa Viva, Iasi – Copou Bellevue si Cluj. Numarul unitatilor vandute de catre Adama se ridica la peste 1.100.